Neix la primera cooperativa agroecològica integral i sense ànim de lucre de les Terres de l'Ebre

L'objectiu d'Enllaç a l'Ebre és fer de pont entre les productores i les consumidores del territori, en una xarxa de distribució alimentària participativa i sostenible

per Redacció , L'Aldea, 22 de novembre de 2019 a les 10:28 |
Fotografia posterior a l'assemblea constitutiva de l'Enllaç a l'Ebre | Cedida
L'Enllaç de l'Ebre, la primera cooperativa agroecològica de producció i consum de les Terres de l'Ebre, ja és una realitat. Ho és després de firmar davant de notari la constitució formal com a cooperativa.

L'Enllaç de l'Ebre és la primera cooperativa agroecològica integral i sense ànim de lucre de les Terres de l'Ebre, formada per persones, entitats i empreses productores i consumidores, constituïda el passat 14 de novembre a l’Aldea.


Segons el seus impulsors, el projecte sorgeix de la necessitat dels grups de consum de fer un canvi d'escala per sortir d'un estat d'estancament, de la necessitat de les productores de tenir una plataforma de comercialització i de la necessitat de les empreses agroalimentàries de tenir un accés fàcil al producte agroecològic de proximitat i així cobrir un buit del sector.
Per això L'Enllaç de l'Ebre neix amb l'objectiu de fer de pont entre les productores i les consumidores del territori, en una xarxa de distribució alimentària participativa i sostenible.


Ho fa amb la pretensió de dignificar la pagesia i les productores i facilitar l'accés a un consum responsable a la població dotant així d'una major resiliència al territori a través dels principis de la sobirania alimentària. L'objectiu és que puguen fer-se socis de la cooperativa tant les entitats productores i elaboradores com menjadors escolars, botigues i supermercats, restaurants, grups de consum, col·lectivitats socials, etc.

En l'assemblea també es va elegir el primer consell rector de la cooperativa, que està presidit per Marisa Bordera, del restaurant La Barraca de l'Ampolla, un dels cinc socis de consum que formen part del consell rector. La resta de consell rector està format per Carlos Garcia, de Fèrtils; Carlos Roig, de La Plana del Sènia; Cecile Thevenot, de Permacultura Penyaflor, i Jordi Querol, de l'Espai Bio i Dreiskel, com a socis de consum, i Joan Manuel Margalef, de Riet Vell, i Michele Butzbach, de Geoda Formacions, com a socis de serveis. Socis i col·laboradors de L'Enllaç de l'Ebre van celebrar el mateix dijous el naixement de la cooperativa amb un dinar al restaurant L'Antic Molí d'Ulldecona, on a la tarda es va fer una presentació pública del projecte.

L'Enllaç de l'Ebre, que també neix sota la consigna de #SomEbre, ha obert recentment la seva pàgina web (www.somebre.org) i s'ha estrenat a xarxes socials. Si bé ja s'han fet algunes presentacions en algunes poblacions de les Terres de l'Ebre, properament començarà una campanya d'informació del projecte amb l'objectiu d'obrir la cooperativa a noves sòcies. Si bé a finals d’enguany ja hi haurà una certa activitat, l'inici de la comercialització de productes ecològics està prevista per al primer trimestre de 2020.

L'equip promotor i les noves sòcies poden participar en comissions que s'han organitzat al voltant de cada àmbit que queden per definir. Una d'estes ha començat a treballar la marca SomEbre, un segell de confiança participativa que representarà tota la producció de les Terres de l'Ebre i les comarques veïnes realitzada de forma respectuosa, amb o sense certificat ecològic, però que respecte un seguit de criteris definits pels mateixos membres de la cooperativa.
 

 

Participació