Eurecat Amposta presenta una tecnologia de fabricació avançada a la principal fira d’impressió 3D d’Europa

La innovació ha estat desenvolupada a la seu d’Amposta del centre tecnològic Eurecat i s’ha aplicat en diversos casos d’ús de sectors, com l’aeronàutic, l’automoció o l’esportiu

Pedal de fre fet mitjançant la unió integral de peces fetes de diferents materials i processos.
Pedal de fre fet mitjançant la unió integral de peces fetes de diferents materials i processos. | Cedida
Redacció
20 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:52h
El centre tecnològic Eurecat Amposta ha presentat avui una tecnologia de fabricació avançada a la conferència TCT, que se celebra a Frankfurt en el marc de la fira FormNext, el principal esdeveniment d’impressió 3D a Europa, la qual permet reforçar peces fabricades per impressió 3D mitjançant fibres contínues de carboni, multiplicant la seua resistència i reduint-ne el pes.

En paraules del responsable del desenvolupament de la tecnologia i gerent d’Eurecat Amposta, Marc Crescenti, la tecnologia, anomenada CFIP (de l’anglès Continuous Fibre Injection Process), “es basa en un concepte diferent respecte altres tecnologies d’impressió 3D amb fibres existents actualment, que proporciona avantatges realment disruptius”.
Entre estos avantatges destaquen la possibilitat de situar les fibres de reforç en totes les direccions i amb gran llibertat de disseny, “el que permet alinear-les en les direccions més eficients i millorar encara més les prestacions mecàniques, la capacitat de reforçar tot tipus de materials, incloent plàstics, metalls o ceràmics” i, fins i tot, “la possibilitat d’unir integralment diferents peces que poden estar fabricades amb diferents materials i processos, permetent obtenir estructures multi-material i multi-procés”, explica Crescenti.
La solució tecnològica s’ha aplicat en diversos casos d’estudi en àmbits com l’aeronàutic, l’automoció o l’esportiu. És el cas, per exemple, d’un pedal de fre mitjançant la unió integral de peces fetes de diferents materials i processos.

“Eurecat ha presentat dos patents internacionals per protegir la propietat intel·lectual de la tecnologia i preveu sol·licitar-ne més”, ressalta Crescenti.

Reconeixements a una solució innovadora
La innovació d’Eurecat ha estat reconeguda amb el premi “Best International Solution” a la millor tecnologia de fabricació additiva atorgat per la Conferència Mundial de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d’Innovació (IASP), i amb el premi a la millor solució en nous materials concedit per la fira IN(3D)USTRY.

Sobre Eurecat
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat oferix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off.

El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org