Els veïns de Tortosa sortiran al carrer si no es construeix el nou aparcament de l'Hospital Verge de la Cinta

1200_1573743334PSX_20191114_142153
1200_1573743334PSX_20191114_142153
Redacció
14 de novembre del 2019
Actualitzat a les 15:57h
Preocupació a Tortosa pel futur del nou aparcament de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Les paraules de la gerent de la Regió Sanitària, Mar Lleixà, demanant conèixer el projecte bàsic per decidir-ne la viabilitat, han alarmat la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa. Assenyalen que l'Hospital ha d'incorporar el servei oncològic, que ara es fa a l'Hospital de Jesús, s'han d'ampliar les Urgències i traslladar tot el personal administratiu en un nou edifici que ja es construeix. Això suposarà més usuaris per a un centre hospitalari que té l'accessibilitat col·lapsada i exigeixen que l'aparcament, encara que siga de pagament, sigui irrenunciable. La Federació avisa que "traurà la gent al carrer" si no va endavant.

Després de l'últim Consell Territorial de Salut de les Terres de l'Ebre i d'una reunió dels veïns amb la directora de Salut a l'Ebre, Mar Lleixà, els veïns de Tortosa han sortit a exigir que no es faci marxa enrere en la construcció del nou aparcament de l'Hospital Verge de la Cinta, el de referència a les Terres de l'Ebre. L'avantprojecte d'aquest pàrquing es va licitar al mes de maig i des de Salut, tot i que no es descarta construir-lo, en volen conèixer la complexitat, quan estigue llest el projecte bàsic, abans de la decisió definitiva.

"Pensàvem que ja estava executat i ara ens assabentem d'això, que pot ser un projecte complicat i costós i que cal veure'n la viabilitat", ha lamentat Carlos Redó, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa. Els veïns insisteixen en que els problemes d'accessibilitat del Verge de la Cinta s'han de solucionar perquè podem agreujar-se encara més amb el trasllat del servei d'oncologia, l'ampliació de les Urgències o el nou edifici dels serveis administratius. "Això és més gent treballant allí i més gent que ha d'accedir a l'Hospital, al qual has d'anar en cotxe i és impossible aparcar". Existeix un bus llançadora des del centre de Tortosa que té un ús minoritari i una tercera part dels pacients prové d'altres municipis de les Terres de l'Ebre que hi sol anar en vehicle privat.

El representant veïnal al Consell Territorial, Josep Baubí, ha qüestionat que la feina dels últims sis anys per aconseguir aquest nou aparcament es converteixi en un engany. "Si cap la possibilitat que tècnicament sigui inviable, per què es va portar a concurs", ha qüestionat. Els veïns de Tortosa, a més a més, recorden que aquest nou pàrquing ha de solucionar els problemes d'estabilitat del talús sobre el que està construït el centre hospitalari i els despreniments que es produeixen al barri de Santa Clara. "És una obra que donaria aparcament i estabilitzaria tota la zona. Creiem que és imprescindible", ha dit Redó.

La Federació de Veïns de Tortosa demanarà per carta una reunió amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per esclarir el futur del projecte. També des del mes de març l'Ajuntament de Tortosa reclama aquesta trobada amb la consellera. El consistori no té cap confirmació oficial que la construcció de l'aparcament pugui perillar.

D'altra banda, els veïns tampoc descarten sortir al carrer si el projecte s'aturés. "La directora de Salut ens tindrà al costat si no ens enganya. Si ho fa, la ciutadania no es quedarà callada i farà el que calgui. Demanem un servei digne i en aquest moment no l'estem tenint. Si ens enganya, ens tindrà davant en un mur com el de Berlín perquè tirarem la gent al carrer", ha dit Josep Aixarch, president de l'Associació de veïns del barri de Sant Llàtzer.

Des de Salut es demana defugir alarmismes fins que no es puguin prendre decisions.