Deu restaurants i la Confraria de Pescadors participen en les Jornades Gastronòmiques del Llagostí a la Ràpita

Del 16 de novembre al 8 de desembre el llagostí serà el protagonista de la gastronomia rapitenca

1200_1573576931PSX_20191112_163848
1200_1573576931PSX_20191112_163848
Redacció
12 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:06h
DIADA DEL LLAGOSTÍ

El llagostí torna a prendre el protagonisme del calendari gastronòmic rapitenc en les pròximes setmanes. A partir d’aquest dissabte comencen les XVII Jornades Gastronòmiques del Llagostí, que s’allargaran fins al 8 de desembre i en les 
que una desena de restaurants de la població oferiran menús amb este emblemàtic crustaci 

El tret de sortida el donarà la Diada del Llagostí, aquest dissabte 16 al Pavelló Firal, on ja es podrà degustar les tapes creades pels cuiners rapitencs.

Els representants de la Confraria de Pescadors i del Col·lectiu de Cuina han presentat el programa aquest dimarts al matí acompanyats de l’alcalde de la Ràpita. Josep Caparrós ha destacat la importància d’aquestes jornades gastronòmiques donat que el llagostí “és el producte més identitari del nostre poble”. L’alcalde ha assenyalat que “gràcies a l’esforç dels pescadors, la creativitat dels restauradors i la col·laboració de l’Ajuntament, es pot dur a terme una Diada i unes Jornades que 
busquen generar impactes econòmics positius a la Ràpita”.

Com en anys anteriors, la Diada del Llagostí encetarà les Jornades Gastronòmiques el 16 de novembre a les 12.00 h al pavelló firal. Durant la tradicional Diada els restauradors rapitencs oferiran propostes tenint el llagostí com a ingredient principal. Per només 5€ els assistents gaudiran d'1 tapa + beguda.

Hi participen: Arrosseria Llansola 1921, Albert Guzman, Miami Can Pons, Can Batiste, Casa Ramón Marinés, L'Ancora, Mar y Luz, Numma by Noves Algues, Musclarium, Confraria de Pescadors Verge del Carme.

JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL LLAGOSTÍ

Els restaurants pertanyents al Col·lectiu de Cuina de la Ràpita-Delta de l’Ebre oferiran el menú del llagostí a través d'innovadores propostes culinàries, que sense oblidar-se de la cuina tradicional marinera, són dissenyades exclusivament per a les Jornades. Totes elles són elaborades amb productes del territori que destaquen per l'elevada qualitat. Hi podem trobar propostes com llagostins caramel·litzats al cava, carxofa farcida de llagostins, carpacció de llagostins, llagostins al vapor, pastís de llagostí i els tradicionals arrossos i cassoletes de llagostins.

Hi participen: Albert Guzman, Can Batiste, Cal Manú, Casa Ramón Marinés, Ventall Freddy, Numma by Noves Algues, Miami Can Pons, L'Alberg, Arrosseria Llansola 1921 i Mar y Luz. 

És a la tardor i amb l’arribada de les llevantades quan la pesca del llagostí és més abundant a la costa rapitenca, ja que les corrents marines fan que aquests surtin dels seu hàbitat habitual, els sòls sorrencs i de poca profunditat del delta de l’Ebre. L’excel·lent qualitat del llagostí ve donada per les aigües riques en nutrients del delta de l’Ebre, este fet, juntament amb l’elevada productivitat, el converteix en el producte estrella de la cuina de Sant Carles de la Ràpita.

Bon any per la pesca del llagostí

L’acte de presentació ha tingut lloc a la Llotja de la Ràpita i també ha servit per donar una previsió de la temporada de captures del llagostí. El secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, Joan Balaguer, ha explicat que s’espera una “molt bona campanya”, en la línia dels últims anys. En aquesta segona quinzena de novembre ja s’han arribat als 51.000 quilos i es preveu superar a finals d’any els 54.000 quilos capturats durant tot el 2018.

Ara, el preu de llotja del llagostí es situa entorn els 20 euros per quilo i segons Balagué és millor moment per ser previsors i comprar-los per preparar els àpats nadalencs.
El secretari de la Confraria de Pescadors també ha explicat que este dissabte a les 10 hores del matí, la sala d’actes de la Llotja acull una conferència sobre la possibilitat de tornar a implementar un Pla Experimental de Pesca com el que als anys seixanta va permetre actualitzar la pesca d’arrossegament a la Ràpita. “Llavors els pescadors van millorar les seves condicions, i ara que els preus tornen a ser baixos seria bo reflexionar-hi”, ha afirmat Balaguer.