Dades: Eleccions espanyoles 10-N

MAPES L'independentisme suma més del 50% dels vots a 44 dels 52 municipis ebrencs

Deu municipis superen el 70% de majoria independentista i , en un, Rasquera, se supera el 80%

per Roger Tugas Vilardell , 12 de novembre de 2019 a les 09:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom i el percentatge de vot obtingut allí per cada bloc (independentista, unionista i espai comuns) el 10-N. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

El resultat de l'independentisme a les eleccions del 10-N va ser històric, amb 23 dels 48 diputats catalans en joc i un 42,6% dels vots, entre ERC, JxCat i la CUP. A nivell territorial, l'hegemonia del republicanisme és encara més contundent, ja que estes tres formacions van aconseguir més del 50% dels vots en 774 dels 947 municipis catalans, el 81,7%. En 189 d'aquests, a més, el vot independentista va superar el 80% de les paperetes, o fins i tot el 90%, en el cas de 12 municipis.


En el cas de les Terres de l'Ebre, 44 dels 52 municipis ebrencs superen el 50% de vots capa a les forces independentistes. A més, en 10 d'estos municipis se supera el 70% de majoria independentista. Es tracta d'Arnes, Miravet, Benissanet, Ginestar, el Perelló, Tivissa, La Fatarella, Garcia, Vinebre i Flix. En un, la majoria de vots a les forces independentistes supera fins i tot el 80%, és Rasquera. 

Per contra, hi ha 8 municipis de les Terres de l'Ebre on els suports a les forces independentistes no arriba al 50% són: Riba-roja d’Ebre, Caseres, Mas de Barberans, Santa Bàrbara, Godall, Ulldecona, la Sénia, Sant Jaume d’Enveja.


El poble amb més suport a la República catalana ha estat Cava (Alt Urgell), amb un 96,7% de vots, per bé que només 31 persones van acostar-se a l'urna. El segueixen altres municipis com Gisclareny (Berguedà), amb un 95,5%, o Ivorra (Segarra), amb un 95,5%. Per l'altra banda, però, l'independentisme és molt feble a Badia del Vallès, amb el 12,4% dels vots, la Llagosta (15,9%) o Santa Coloma de Gramenet (16,4%), i tampoc no arriba a la meitat dels vots a ciutats importants com l'Hospitalet de Llobregat (20,8%), Badalona (28,1%), Tarragona (33,7%), Reus (40,9%) o igualment Barcelona (40,3%).


En tot cas, l'unionisme només ha aconseguit sumar més de la meitat dels vots a 47 municipis. El suport global a PSC, PP, Vox i Cs es concentra sobretot a l'entorn de Barcelona i Tarragona, però també a alguns municipis de l'Ebre, la Selva o sobretot l'Aran. Són tres municipis d'aquesta vall occitana on l'unionisme obté millors resultats: Arres (68,8%), Vilamòs (66,3%) i Bossòst (63,9%). L'espai dels comuns (En Comú Podem i Més País), al seu torn, va aglutinar prop d'una quarta part de les paperetes a Mont-ral (Alt Camp), Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental) i Badia del Vallès.

Supera el 50% en 31 comarques

A nivell supralocal, el vot independentista supera el 50% en 31 de les 42 comarques. De fet, n'hi ha tantes on es queda per sota de la meitat com on va quedar per sobre del 70% dels vots. Les que més van confiar en ERC, JxCat i CUP són el Pla de l'Estany (77,4%), el Priorat (75,8%), el Pallars Sobirà (75,6%) o les Garrigues (75,4%), mentre que les que van votar-los menys van ser l'Aran (27,8%), el Baix Llobregat (28,6%), el Tarragonès (33,6%) i el Baix Penedès (34,3%).

Sigui com sigui, la tendència de l'independentisme és clarament a l'alça, ja que en 858 municipis ha aconseguit augmentar percentatge de vot respecte els assolits per ERC, JxCat i Front Republicà a l'abril i tan sols n'ha perdut en 84 -en cinc més, ha repetit suports-. En 304 municipis, a més, el creixement ha estat de quatre punts o més. Per contra, les forces unionistes només han aconseguit ara més percentatge de vot en 74 municipis, mentre que l'han vist reduït en 869, el 91% del total.
 
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom i els punts de vot guanyats o perduts allí respecte l'abril per cada bloc (independentista, unionista i espai comuns). També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

 

Participació