ERC torna a vèncer i l'independentisme duplica els vots de la dreta i el PSC a l'Ebre

Esquerra s'erigix per quarta vegada com a primera força, molt per davant de Junts per Cat, que supera el PSC respecte a l'abril

ERC exhibeix múscul a Lledoners.
ERC exhibeix múscul a Lledoners. | Adrià Costa
Redacció
10 de novembre del 2019
Actualitzat el 11 de novembre a la 1:05h
Per quarta vegada consecutiva, les Terres de l’Ebre han votat Esquerra Republicana com la seua opció preferent a les eleccions generals d’este 10-N. Tot i que el partit republicà perd 5.000 vots i suports percentuals respecte el 28 d’abril, -pràcticament els mateixos vots  que obté la CUP esta vegada que ha concorregut als comicis-, i que Junts per Catalunya manté el tipus amb una minsa davallada de 200 vots, si alguna cosa han dixat clara els ebrencs que han acudit este diumenge a les urnes és que l’opció sobiranista bat, per una golejada de 15.000 vots, la resta de formacions sumades.

Així, Esquerra guanya, amb 30.254 vots i un percentatge del 35% dels votants al seu favor, amb molt avantatge sobre la segona força, JxCat, amb 13.535 i un 15% i escaig de suports, que recupera una posició respecte a l’abril i se situa en el segon lloc, desbancant el PSC per una lleugera diferència. Els socialistes han perdut vots a l’Ebre i queden com a tercera força, perdent 4 punts percentuals de votants, molt a prop això sí del partit que ha liderat al Congrés per Tarragona l’exalcalde de Tortosa Ferran Bel. De fet, les úniques formacions que no han perdut percentatge de vot són JxCat, el PP, la CUP i Vox.

En quarta posició a les Terres de l’Ebre se situa En Comú Podem, com ara fa sis mesos, i una de les novetats, com diem, és la irrupció de la CUP a la cinquena posició, superant el bloc de la dreta, relegada a les últimes posicions en resultats a les urnes al territori. El PP, Vox –una altra de les grans novetats, amb 4.000 votants ebrencs optant per esta formació ultradretana-, i Ciutadans, estan a la cua de les preferències a l’Ebre. El territori dixa així clar el seu posicionament si fem una lectura en clau sobiranista dels resultats electorals: ERC, JxCat i la CUP obtenen un total de 49.100 vots, duplicant els vots de la dreta i el PSC, amb 25.000 vots.
 
 
Resultats Montsià

Si ens fixem per comarques, a totes ha guanyat Esquerra Republicana, com a l’abril. s, al Montsià les dos primeres posicions es mantenen inalterades, ocupades per ERC i el PSC per bé que tots dos perden lleugerament suports. Per contra, Junts per Catalunya en guanya i desbanca En Comú Podem com a tercera força. Aquí la CUP no aconseguix batre ni el PP ni Vox, però sí Ciutadans.

Resultats Baix Ebre

 

Al Baix Ebre per dos punts percentuals, però encapçala els resultats de les urnes, amb un 33,8% dels suports. JxCat, que havia quedat tercera força fa sis mesos, desbanca ara el PSC de la segona posició, només per un punt percentual, i En Comú Podem en manté quarta força, per davant de la CUP, que com al conjunt del territori supera el PP, Vox i un Ciutadans enfonsat.

Resultats Terra Alta

 

La Terra Alta ha votat pràcticament igual que ho va fer a l’abril, i els cinc primers partits escollits ara són els mateixos: ERC, JxCat, PSC-PSOE, ECP-Guanyem el Canvi i PP. A partir d’aquí, sorgeix la CUP per davant de Vox i Ciutadans.

Resultats Ribera d'Ebre

 

Pel que fa a la Ribera d’Ebre, es mantenen les tres primeres posicions per a ERC, JxCat i el PSC per aquest ordre (dels tres només JxCat creix, un punt percentuat-, i la CUP apareix com a quarta força amb gairebé un miler de fots, per davant dels Comuns i els tres partits dretans.