Satisfacció continguda a les Terres del Sénia davant l'anunci del desmantellament del projecte Castor

La Plataforma del Sénia demana conèixer el calendari de les actuacions i reclama que Escal UGS n'assumeixi el cost

per Redacció , Alcanar, 4 de novembre de 2019 a les 10:31 |
Detall de la plataforma marina del Castor. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Satisfacció continguda a les Terres del Sénia per l'anunci del govern espanyol sobre el segellament definitiu dels pous i el desmantellament de les instal·lacions del projecte Castor. Després de dotze anys de lluita, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha celebrat que, finalment, s'haja pres esta decisió. Malgrat això, reclamen al govern espanyol que faça públic el calendari "real" de les actuacions i exigisca a l'exconcessionària Escal UGS, en mans de Florentino Pérez, que n'assumisca el cost. Tampoc ha passat per desapercebut el moment escollit pel govern espanyol per fer l'anunci, just el mateix dia que arrencava la campanya electoral, segons ha recordat l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, i Compromís.

"Ho havíem demanat durant molts anys", ha recordat la portaveu de la Plataforma, Cristina Reverter. Contra tots els elements, governs i empreses, el moviment social es va mantenir en tot moment inalterable com la principal força que s'oposava al projecte Castor. Llavors, ja van avisar, que el govern espanyol esperonava un projecte que "no era viable econòmicament ni sostenible ambientalment", sucumbint als "cants de sirena d'una empresa sense capacitat tècnica ni econòmica per a un projecte d'envergadura que es va declarar prioritari i urgent" en la planificació del sistema gasista. Amb la decisió del Consell de Ministres d'este dijous, tot l'entramat argumental que el defensava s'ha esfondrat definitivament.


Queden, encara, força comptes i serrells pendents d'esclarir. Recorden que la llei d'Hidrocarburs en vigor preveu que el govern puga exigir a l'exconcessionària que es faça càrrec del desmantellament. En canvi, l'executiu del PP va acceptar la renúncia a la concessió d'Escal UGS quan esta no va poder arribar a posar el projecte ni en funcionament, condició que establia esta mateixa normativa.

Reverter ha remarcat també l'existència d'uns "sobrecostos que els consumidors no sabem exactament com repercuteixen a la nostra factura" per la hibernació i el manteniment de les instal·lacions que els consumidors "no han pactat"; l'"opacitat" del govern espanyol sobre el cost del nyap; i els 260 milions d'euros que, segons Enagás, podria costar l'operació del desmantellament.


La Plataforma no descarta que el govern intente de nou carregar esta operació sobre les espatlles dels consumidors. "Sempre han de pagar els mateixos", apunta Reverter. Recorda, en este sentit, la responsabilitat i "coautoria" dels governs del PP i el PSOE, amb decisions polítiques que van permetre impulsar i autoritzar el projecte. L'actual ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va tenir, per exemple, un paper rellevant, autoritzant l'avaluació d'impacte ambiental. En canvi, precisa la portaveu, el procediment obert al jutjat de Vinaròs ha exonerat tots els càrrecs polítics i només es processarà dos directius d'Escal UGS pels terratrèmols.

Desconfiança crònica

D'altra banda, l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, tem de les intencions electoralistes del PSOE en l'anunci del segellament del Castor d'este dijous al migdia. "El moment i les formes són molt sospitoses. L'anunci de l'encàrrec del segellament a deu dies de les eleccions i sense avisar pràcticament a cap dels municipis afectats és molt sospitós però esperem que arribe la fi del malson definitivament", ha demanat.

"A les Terres de l'Ebre estem farts de les mentides del govern espanyol i qui rep mentides contínuament pateix una indigestió que genera desconfiança crònica", ha criticat l'alcalde. Roig també ha recordat que l'Ajuntament d'Alcanar no ha rebut resposta a la petició que es va fer al Ministeri per a la Transició Ecològica perquè s'expliqués, des del territori, la cronologia de les accions que es preveien per desmantellar les plataformes, terrestre i marina, del magatzem de gas. "Volíem només una resposta i informació. Ens haguessen pogut informar que en esta època preveien prendre estes decisions en un consell ministres. No ho han fet perquè és improvisat i això encara reafirma més la meoa opinió que este anunci va lligat a la convocatòria d'eleccions del 10-N i que és un nou engany del govern espanyol", ha dit Roig.

El consistori insisteix que el territori només estarà satisfet si arriba "la proposta de màxims", és a dir, el desmantellament definitiu i el retorn de les terres expropiades als pagesos. Roig també ha posat en dubte que la decisió de segellar-lo siga una voluntat política del govern espanyol i ha recordat que l'any que ve s'hauria d'haver fet igual per "prescripció tècnica". "Els taps mecànics que tapen els pous actualment estan esgotant la seua vida útil. Tenien una durada de cinc anys i es van posar el 2015", ha detallat.

Amb retard i de forma irresponsable

Des de Compromís, una de les formacions que més ha batallat a les Corts espanyoles per exigir informació i reclamar el desmantellament definitiu del projecte Castor, els senadors Jordi Navarrete i Carles Mulet han celebrat la notícia. "Encara que tard i, com sempre, en període electoral, el govern ha realitzat d'una vegada el pas esperat que els col·lectius que sempre hem estat contraris a este nyap de projecte estàvem reclamant, com és el segellament del pou davant la caducitat dels segells temporals", ha declarat Mulet.

La formació va donar a conèixer fa una setmana el pla previ per al desmantellament que havia elaborat Enagás. Ara retreu la "irresponsabilitat" del govern espanyol per no haver actuar amb l'agilitat que la població requeria, després que les instal·lacions no hagen entrat en funcionament i es mantinguessen hibernades. "L'únic que han buscat era confirmar el que les institucions espanyoles ja van dictaminar i retardar la presa de decisions com la d'avui, adoptada en període electoral", ha apuntat Navarrete.

Compromís considera també irresponsable que el PSOE el "tímid perdó" de l'expresident Rodríguez Zapatero i reclama a l'executiu que sancione Escal UGS i ACS si no assumeixen el desmantellament d'unes instal·lacions que "no només han estat la vergonya de l'enginyeria europea sinó un paradigma del poc respecte de la seguretat ciutadana perpetrat des de l'administració.

Escal UGS demana que no siga definitiu

Per la seua banda, i segons ha revelat la publicació econòmica Cinco Días, Escal UGS ha presentat un escrit al Ministeri per a la Transició Ecològica demanant que el tancament del magatzem de gas submarí no siga irreversible i que encarregue nous estudis.

 

Participació