La Ràpita aprova una pujada de l'IBI i de la taxa de recollida de brossa en les ordenances fiscals del 2020

El Govern Municipal assegura que els impostos “s'actualitzen” perquè la pressió fiscal al municipi “és ridículament baixa” | L'oposició qualifica la pujada de “brutal” i “excessiva”

Imatge del darrer ple municipal a la Ràpita, celebrat el 25 d'octubre
Imatge del darrer ple municipal a la Ràpita, celebrat el 25 d'octubre | Cedida
Aguaita.cat
28 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 12:28h
El Ple de l'Ajuntament de la Ràpita va aprovar este divendres les noves ordenances fiscals per a l'any 2020 amb els vots d’ERC (10), que governa amb majoria absoluta, i el vot en contra de l’oposició en bloc (7).

Dos han estat els principals motius que han dut l’oposició a mostrar el seu descontentament amb la proposta d’Ordenances presentada per l’equip de Govern. Es tracta d’una pujada de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) del 15%, -perquè es modifica el gravamen de l'IBI per béns de naturalesa urbana del 0,50% al 0,57%- i, per una altra banda, un pujada en l’impost sobre la recollida de brossa del 28,79%, el que suposa que la tarifa anual de la recollida d'escombraries pels habitatges en general passa de 66€ a 85 euros.

Pel que fa a la resta d’Impostos i Taxes Municipals, les noves Ordenances inclouen bonificacions orientades al foment de les energies renovables i l'eficiència energètica dels habitatges. En este sentit, aquells habitatges que instal·len plaques fotovoltaiques destinades a l'autoconsum, es podran beneficiar de rebaixes del 50% en l'impost de construccions (ICIO) i d'un 50% en la quota de l'IBI durant els primers cinc anys.

Les ordenances fiscals de l'any 2020 també suposen l'eliminació de les taxes que cobra l'Ajuntament per l'expedició de documents administratius. També s'han modificat les condicions de les bonificacions aplicades a l'impost de plusvàlua. A partir d'ara, l'immoble objecte de la transmissió, només haurà de ser considerat habitatge habitual en el cas del causant, i no en el cas dels descendents o dels conjugues, de tal forma que es podran beneficiar de bonificacions del 50% i del 95% respectivament.

El Govern defensa les “actualitzacions” dels impostos

En defensa dels números presentats per l’equip de Govern, el regidor d’Hisenda, Albert Salvadó va argumentar que “s’han fet algunes actualitzacions perquè la pressió fiscal ridículament baixa”, si es compara amb la del 2013, on els ciutadans pagaven de mitjana 667 euros en impostos municipals, mentre que al 2020 pagaran 547 euros de mitjana.

Comparant amb altres municipis, Salvadó va subratllar que a Amposta es paguen “gairebé 700 euros, a Deltebre passa dels 1.000 i a Alcanar 663 euros”. Fent la mateixa comparativa amb la taxa d’escombraries, el regidor d’Hisenda va apuntar que mentre a la Ràpita es pagaran 85 euros per immoble a “Amposta se’n pagaran 118, a Deltebre 178 euros i a Alcanar 92 euros”.

Salvadó també va defensar que “estes ordenances són sensibles amb el canvi climàtic, dins de les possibilitats que tenim des de l'Ajuntament, incentivant les energies renovables i la mobilitat sostenible”. Pel que fa a l'eliminació de les taxes que cobra per l'expedició de documents administratius, el regidor d'Hisenda afirma que suposa un pas més per "obrir l'Ajuntament a la ciutadania, ja que els ciutadans ja paguen els seus impostos i entenem que aquests serveis estan inclosos".

Malestar per part de l’oposició

Els grups de l’oposició van mostrar de forma unànime el seu descontentament per no haver estat partícips en el procés d’elaboració de les ordenances, un fet que va reconèixer Salvadó i del qual es va disculpar.

En el torn de debat, el portaveu de JuntsxCat, Joan Martín Masdeu, va definir com a “brutal” els increments en l’IBI i la taxa d’escombraries. Masdeu també va afegir que el seu grup va presentar una proposta d’ordenances “que no ha estat tinguda en compte”.

La portaveu del PSC, Rosa Anglès, per la seua banda, ha qualificat “d’excessius” els increments en estos dos impostos. “La legislatura passada l’IBI es va augmentar progressivament de forma raonable, ara augmentem un 15% de cop, afegit al que ja paga la gent. No es adequat en cap de les maneres”, va reblar. A més, pel que fa a la recollida de les escombraries ,va denunciar que el poble “no rep un bon servei” i que, per tant, “s’hauria de valorar sortir del COPATE, com ha fet Deltebre o Tortosa, que ha sortit parcialment”.

Pedro Hernández, portaveu de Més Ràpita, va assenyalar que la pujada en l’IBI i la recollida de brossa “és un disbarat”. “Com se nota que han passat les eleccions. En els impostos per al 2019 no es va produir cap pujada important i ara al 2020 s’apuja l’IBI un 15% i les escombraries un 28,55%. Això és enganyar als rapitencs”, va manifestar.

Així, la proposta d’Ordenances Fiscals per als 2020 es va aprovar, finalment, amb els 10 vots a favor d'ERC, i els 3 vots en contra de Junts per Catalunya, 2 en contra de Més Ràpita i 2 en contra del PSC.