La Guàrdia Civil recupera un reliquiari del s. XVI robat fa més de 40 anys a Gandesa

Redacció
24 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 14:43h
Església de la Mare de Déu de l'Assumpció de Gandesa
Església de la Mare de Déu de l'Assumpció de Gandesa | Google Street View
La Guàrdia Civil ha recuperat un valuós reliquiari de plata del segle XVI robat fa més de 40 anys de l'Església Parroquial Mare de Déu de l'Assumpció de Gandesa.

L'operació es va iniciar a primers d'any quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement, a través d'un catàleg de fotografies publicades a Internet per part d'un museu municipal, de l'existència d'un reliquiari d'argent de similars característiques a les d'un que va ser robat de l'interior de l'Església Parroquial de Gandesa durant l'any 1979. Al reliquiari publicat per internet, segons sembla, li havien practicat algunes modificacions suposadament per tal que no pogués ser reconegut.

A partir del descobriment d'estos fets la Guàrdia Civil va iniciar una investigació per determinar si el reliquiari corresponia a l'obra d'art sostreta de la Parròquia i que s'integrava en el Patrimoni Històric Espanyol. La investigació es va centrar en la recopilació i anàlisi de documentació pertanyent tant a estaments públics com privats de Barcelona, ​​Tarragona i Castelló, però va ser determinant la documentació aportada per un antiquari de la província de Barcelona, ​​que disposava d'una nota manuscrita on figurava que el reliquiari havia estat adquirit a un particular durant l'any 1979 per la quantitat d'un milió cinc-centes mil pessetes.

Aquesta peça va formar part durant diversos anys d'una col·lecció privada de més de dues mil peces i el propietari, ja mort, la va donar a un museu municipal.

Finalment després de més de mig any d'investigació i amb la col·laboració d'un perit del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es va poder concloure que el reliquiari que s'exposava al museu era el que va ser sostret de l'Església Parroquial de Gandesa al any 1979. Es tracta d'un reliquiari de plata, de 50 cm d'alçada, d'estil plateresc, datat en la primera meitat del segle XVI, de gran valor històric, artístic i econòmic.

Les investigacions realitzades no van apreciar mala fe per part dels responsables de la fundació que gestiona el museu, ja que els intermediaris sempre havien ocultat la procedència de l'obra, fins i tot li havien practicat algunes modificacions per tal que la peça no fos relacionada amb la que va ser robada.

Les diligències instruïdes van ser lliurades al Jutjat d'Instrucció Únic de Gandesa i l'obra d'art recuperada va ser dipositada al museu on s'exposa, fins que l'autoritat judicial resolgui sobre el seu destí final.