L’Ateneu Cooperatiu acompanya la creació de set noves cooperatives a les Terres de l’Ebre

Els projectes van des de les teràpies naturals fins a la promoció de l’artesania o l’organització d’esdeveniments festius  

L’Ateneu Cooperatiu acompanya la creació de set noves cooperatives a les Terres de l’Ebre
L’Ateneu Cooperatiu acompanya la creació de set noves cooperatives a les Terres de l’Ebre | Arxiu
Redacció
23 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:35h
L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre tancarà el mes d’octubre el seu tercer any d’implantació al territori i una de les tasques primordials que ha continuat realitzant durant aquest curs 2018-2019 ha estat l’acompanyament a través del programa CoopCREA de noves cooperatives i entitats que es mouen dins l’ecosistema de l’economia social. Així durant aquest curs s’han constituït amb el suport de l’Ateneu un total de set noves cooperatives a les Terres de l’Ebre. Tres d’elles es van crear dins el 2018: les Filloles de Clara (escape room la Llibreria), el Racó de la Festa i Anam Cara i les quatre restants s’han creat durant aquest 2019: Avant Ebre, Artra, La Segona Volta i Milpeus.

Es tracta de projectes molt diversos que, per una banda, tenen en comú la seua aposta per un model econòmic més just i sostenible i que, per una altra banda, indaguen en àmbits econòmics poc explorats al territori. Així, el Racó de la Festa, amb seu a Amposta, és una cooperativa que s’encarrega de l’organització d’esdeveniments festius i culturals (bodes, aniversaris, produccions d’espectacles teatrals...). Les Filloles de Clara, situat a Amposta també, han impulsat un dels primers espais d’escape room del territori. Anam Cara, de Sant Jaume d’Enveja, estan especialitzats en les teràpies naturals i el conreu de plantes aromàtiques al mateix temps que organitzen tallers relacionats amb el coneixement del cos i la ment. Avant Ebre, realitza accions formatives a les empreses dins l’àmbit dels riscos laborals al mateix temps que treballa per la dinamització econòmica, social i laboral del territori. La cooperativa Artra, es dedica a recuperar i promoure l’artesania, les tradicions i el patrimoni des del periodisme, la gestió cultural, el turisme actiu i sostenible i la pedagogia. Recentment ha obert una nova línia de negoci amb la venda online d’artesania certificada, artrashop. La Segona Volta, amb l’acompanyament de l’Ateneu, ha passat d’associació a cooperativa. Té la seu a Roquetes i la seua activitat està orientada a la recuperació i comercialització d’objectes i productes fora d’ús per donar-los una segona vida i fomentar així la reutilització i l’economia circular. Finalment, Milpeus és una cooperativa situada a Horta de Sant Joan que treballa per facilitar l’accés a la terra i fomentar projectes emprenedors que contribueixin a la dinamització del medi rural, reconvertint explotacions agràries en actiu o en desús segons els principis de l’agricultura ecològica i regenerativa.

A banda d’aquestes cooperatives ja constituïdes, n’hi ha una altra pendent de constituir-se, l’Enllaç de l’Ebre, una cooperativa agroecològica de producció i consum social, que vol fer de pont entre les productores i les consumidores del territori. A més de vetllar per distribuir el més a prop possible els excedents que el mercat local no absorbeix.

“Estes són només les que s’han acabat creant, però el cert és que des del programa CoopCrea hem rebut moltes més peticions d’acompanyament, alguns s’acabaran constituint l’any vinent i d’altres potser no acabaran de donar mai el pas, però sí que constatem que cada vegada hi ha més coneixement i interès al territori pel cooperativisme”, apunta Sofia Arques, tècnica d'acompanyament de projectes de l'Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre. Així, a través del programa CoopCrea s’han assessorat un total de 20 projectes, als quals cal sumar 36 més que han fet algun tipus de consulta puntual.  L’altra via en què treballa l’Ateneu és reconvertir en cooperativa empreses del territori que estiguin amenaçades per un tancament probable o imminent.