Alerta de Protecció Civil pel temporal de pluges, vent i mala mar

S'esperen acumulacions de 100 l/m2 de manera generalitzada | També s'ha activat en fase d'alerta el pla VENTCAT per ratxes de vent que poden superar els 90 km /h

per Redacció , 22 d'octubre de 2019 a les 12:37 |
Es pot arribar als 100 litres en qualsevol punt del país
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT pel temporal de pluges, vent i mala mar que ja està afectant Catalunya de manera generalitzada.

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC preveu que la llevantada avance de mar a terra i de sud-est a nord-oest i que escombre el país en diferents tongades de precipitacions.


S’espera que s’arribi a 100l/m2 acumulats en tot l’episodi a qualsevol punt. Este front de pluges anirà acompanyat de ventades que al litoral i prelitoral poden superar els 70 km/h i en cotes altes de l’interior poden superar 90 km/h.

També hi haurà fort temporal marítim de Llevant que pot causar danys en el front marítim, especialment a la costa central i Costa Brava, dificultant que els rius aboquin tota l’aigua recollida al mar.


Pel que fa a les conques internes (Agència Catalana de l’Aigua) i la de l’Ebre (Confederación Hidrográfica de l’Ebre) han informat que no es preveuen tant creixements sobtats dels rius més grans, sinó un creixement sostingut que pot provocar inundacions, sobretot a les zones planes quan recullen tot l’acumulat, i especialment durant la propera nit i primeres hores de dimecres. A Terres de l’Ebre, els barrancs de la zona de Tortosa poden patir aquest fenomen també.

Recomanacions
Davant d'este episodi de precipitacions, Protecció Civil de la Generalitat aconsella no aparcar el vehicle en zones inundables ni torrents secs, i no intentar travessar-hi ni a peu ni amb el vehicle perquè, encara que semblen portar poc cabal, es pot incrementar de forma sobtada. Es demana també fer cas de la senyalització de prohibició del pas en aquelles vies, camins i zones inundades afectades per les pluges, per evitar incidències que es poden prevenir. No baixeu als baixos o garatges inundats, en cap cas.

Es demana a la ciutadania que en la mesura del possible avance esta tarda i vespre el retorn en vehicle per evitar les hores en que el front serà més intens i que es limite al màxim la mobilitat de matinada, evitant especialment els moviments per la xarxa secundària, on la proximitat de rieres i rius pot provocar la inundació de calçades. Demà pel matí, abans d’iniciar els desplaçaments a llocs de treball i escoles, cal consultar la situació meteorològica i la última actualització de l’estat de les vies a través del Servei Català de Trànsit.

Per part de Renfe, l’operador ferroviari preveu especial reforç i vigilància en les línies R1 i R16 pels efectes que les fortes ratxes de vent puguen tenir en el transport. Ferrocarrils de la Generalitat FGC i Adif també reforcen els seus dispositius de vigilància i seguiment. Des de la sala CECAT de Protecció Civil s’estarà en contacte permanent amb els operadors ferroviaris, de carreteres i autopistes per preveure les possibles afectacions i prendre mesures abans que es produisquen.

Al seu torn, els Bombers de la Generalitat han reforçat els efectius dels parcs de totes les regions per si cal atendre un gran nombre d’incidències.

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments que prenguen diverses mesures com la previsió d’evacuacions de les zones poblades situades en zones inundables si fos necessari. També se’ls ha demanat que en les zones on el front pot causar més afectacions procedisquen a la senyalització de punts inundables, així com al tancament dels accessos a zones properes a rius, rieres i passejos marítims, esculleres i punts on el temporal de mar pot fer més mal. Es preveuen onades que poden superar els 4m.

A més, demà dimecres a primera hora del matí es preveu una situació complicada a la carretera per l’acumulació d’aigua que es pot trobar a les carreteres, sobretot al quadrant nord-est de Catalunya. En cap cas travesseu zones inundades amb acumulacions d'aigua.

Pel que al risc de fort onatge, eviteu apropar-vos al front marítim i respecteu els tancaments d’accessos a les zones afectades.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana: 

Augmentar la distància de seguretat.
Reduir la velocitat.
En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seua eficàcia.
En cas de pluja torrencial: cal estacionar en un lloc segur i mantenir encesos els llums.
No travesseu zones inundades.

Alerta pla VENTCAT de Protecció Civil

Protecció Civil ha activat este matí en ALERTA el pla VENTCAT per les fortes ratxes de vent que es preveuen durant aquest episodi de llevant.

Segons l’SMC les ratxes de vent que poden superar els 90 km /h afectaran qualsevol punt del país però sobretot la façana litoral i a cotes altes de l'interior. Es demana molta precaució en els desplaçaments i activitats de lleure a l’exterior tant a l’entorn natural com a les zones urbanes, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres.A més, cal fixar i retirar els objectes que estiguin a l’exterior de balcons i terrasses i que puguin ser desplaçats pel vent. En el moment de les ratxes més intenses, cal protegir-se dels elements que semblin inestables

 

Participació