Clam històric dels alcaldes i càrrecs de l'Ebre contra la sentència

El món local ebrenc du a terme al poble natal de Carme Forcadell un gran acte d'unitat contra la sentència

El casal de Xerta s'ha quedat menut per acollir l'acte
El casal de Xerta s'ha quedat menut per acollir l'acte | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
16 d'octubre del 2019
Actualitzat el 17 d'octubre a les 10:47h
Mig centenar d’alcaldes i un total de gairebé 500 càrrecs electes ebrencs han exhibit unitat contra la sentència del Suprem que condemna a entre 9 i 13 anys de presó nou líders polítics i socials independentistes en un acte inaudit a l’Ebre, com ha estat una assemblea d’alcaldes unitària convocada pels quatre consells comarcals i ampliat a regidors. Xerta, el poble natal de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, condemnada per sedició a onze anys i mig de presó i el mateix temps d’inhabilitació, ha estat la localitat escollida per du a terme este acte històric, al qual han assistit el president del Parlament, Roger Torrent, i el delegat del Govern a l'Ebre, Xavier Pallarés, i que ha atapeït de gom a gom el casal municipal. Després d’este acte, els càrrecs electes ebrencs s’han sumat a la marxa ciutadana que s’ha dirigit a la plaça de l’ajuntament, on ha començat un segon acte en este cas de caire del tot social, convocat per Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.
 
L’alcalde de Xerta, Roger Aviñó, ha estat l’encarregat d’encetar els parlaments.També han intervingut els alcaldes de les quatre capitals de comarca (l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roige; el d'Amposta Adam Tomas; el de Móra d'Ebre, Joan Piñol i el de Gandesa, Carles Luz), dos càrrecs electes de Movem (l'alcalde del Pinell, Eva Amposta) i de la CUP (la regidora de Flix, Carme Rosich), els quatre presidents dels consells comarcals (el del Baix Ebre, Xavier Faura; la de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim; la de la Terra Alta, Neus Sanromà i el del Montsià, Joan Roig), el delegat del Govern i el president del Parlament.
 

Mig miler de càrrecs electes ebrencs han mostrat unitat contra la sentència Foto: Sílvia Berbís

 
L'alcaldesa del Pinell de Brai Eva Amposta ha dit a tots els presents: "Ens posem a treballar per treure-us de la presó" i tots els assistents han aplaudit les seues paraules. Joan Roig, president del Consell Comarcal del Montsià, ha afegit: "Hem de ser més que mai representants de la ciutadania, no ho oblidem mai, és el moment de donar la cara". El president del consell del Baix Ebre, Xavier Faura, per la seua banda, ha assegurat que "si alguna condemna és especialment injusta és la de la Carme Forcadell", mentre que l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha afirmat que "Des del món local, amb el suport de la gent, vam fer possible l’1 d’octubre, dilluns ens van condemnar a tots. Ens sentim corresponsables de les condemnes i no podem acceptar les penes que han posat als consellers, activistes, i a la presidenta del Parlament". El president del Parlament, Roger Torrent, ha tancat abans de la lectura del manifest amb una afirmació: "Els de l'Ebre sou rebels i tossuts", i ha continuat: "Hem de respondre al carrer i a les institucions, no podem fer veure que no passa res. Ens condemnen a tots, ens hi va la democràcia, el nostre deure en el moment històric que vivim és aguantar, resistir i guanyar", ha proclamat.

Tot seguit, mig centenar d'alcaldes han signat el manifest consensuat per l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis que manifesta el rebuig a la sentència condemnatòria. Un manifest  que constata que la condemna “representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya” i reclama la llibertat “immediata” dels presos polítics i també la seva amnistia, així com per als exiliats. Alhora reivindica el dret a l’autodeterminació “per resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica”. 

L’Ebre ha estat el primer territori català on els alcaldes han fet un acte d’este tipus. En l’àmbit nacional, se n’ha convocat un a Barcelona el 26 d’octubre, al qual estan convidats tots els càrrecs electes locals.