Esquerra denuncia, de nou, les mancances dels Plans d'emergència nuclear

Els republicans també han denunciat la precarietat de mitjans i infraestructures que disposen els municipis

Alcaldes d'ERC de la zona nuclear d'Ascó amb els candidats al Congrés i Senat Norma Pujol i Miquel Aubà
Alcaldes d'ERC de la zona nuclear d'Ascó amb els candidats al Congrés i Senat Norma Pujol i Miquel Aubà | Cedida
Redacció
10 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 11:33h
Els alcaldes d’Esquerra Republicana de la zona nuclear d’Ascó acompanyats dels candidats al Congrés i al Senat, Norma Pujol i Miquel Aubà, respectivament, han denunciat la falta d’actualització dels Plans d’emergència nuclear exterior així com la precarietat de mitjans i infraestructures que disposen els municipis.

Pujol ha fet saber que “Esquerra, en nom dels nostres alcaldes, demanarem al nou president del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Josep Maria Serena, vinga a visitar la zona nuclear, s’entrevista amb els alcaldes i alcaldesses, i conega de primera mà les seues inquietuds i les mancances dels Plans d’emergència nuclear exterior”.

A més, la diputada i candidata flixanca ha manifestat que “tornarem a insistir perquè l’Estat espanyol faça la transposició total de la Directiva EURATOM, actualitze el pla PENTA, i el Plan bàsico de Emergència Nuclear”.

L’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, per la seua banda, ha reclamat “la professionalització de les persones responsables d’aplicar als municipis, en cas d’accident, els Plans d’emergència nuclear exterior”. És per això que ha demanat que “hi haja un professional a cada municipi, i en cas de no ser possible, dotar d’un equip professional al municipi capçalera de la central; que coordinaria i formaria de manera continuada als alcaldes i regidors”. Ara els cursos que s’ofereixen són online. Carim ha reconegut que, malauradament, la majoria de la població no sabria que fer en cas d’accident.

A més l’alcaldessa de Vinebre ha qualificat de “vergonyós” que “mentre les empreses explotadores de les centrals han destinat molts esforços en aplicar als plans de seguretat interior les mesures correctores establertes des de Fukushima; el govern espanyol no haja fet res amb els plans exteriors”.

L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, ha manifestat que “al segle XXI la comunicació hauria de ser primordial en una zona nuclear però aquí ens manca cobertura de telefonia mòbil; hi ha llocs sense gens de cobertura i per tant en cas d’accident seria impossible avisar els veïns que viuen disseminats o treballen en  granges o al camp”. Juncà ha denunciat que els Ajuntaments s’han de comunicar amb la Delegació del govern espanyol de Tarragona i amb Madrid “via fax, un mètode de comunicació de la prehistòria”.

L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, ha destacat que les mancances exposades pels alcaldes dels pobles ubicats a 10 quilòmetres de la central d’Ascó s’agreugen molt més en aquells que estan en un radi de 20 quilòmetres. “A l’accident de Fukushima es van desallotjar els pobles que estaven a 20 quilòmetres de la central i per tant demanem ampliar la zona I de 10 quilòmetres amb una nova subzona que inclouria els de 20 quilòmetres i així dotar-los de mitjans que acabarien amb les grans mancances que pateixen”.

El candidat al Senat, Miquel Aubà, ha tancat les intervencions denunciant que “el govern espanyol en els darrers 30 anys no ha volgut fer cap simulacre general d’emergència nuclear perquè sap que es farien públiques i evidents totes les mancances i deficiències que hi ha”.

Aubà ha recordat que l’octubre de 2018, arran d’una interpel·lació seva, “la ministra Ribera es va mostrar  “sorpresa i escandalitzada” que no s’hagués fet este simulacre i es va comprometre a parlar-ne amb el ministre Marlaska, que és qui té les competències. “Després d’un any hem comprovat que el govern socialista no té gens d’interès per actualitzar els Plans d’emergència i li demanem que faça la feina”.