El Parlament demana la prohibició dels correbous

El text, promogut pels comuns, defensa que una societat avançada és la que protegeix els animals de "maltractaments" i demana que aquesta tradició no sigui una excepció legal

Eduard Pujol, en el debat de política general
Eduard Pujol, en el debat de política general | Josep M Montaner
Oriol March / Sara González
26 de setembre del 2019
Actualitzat a les 18:07h
El Parlament de Catalunya ha votat este dijous a favor de la prohibició dels correbous. Es tracta d'una proposta de resolució presentada per Catalunya en Comú Podem que ha estat avalada amb 50 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions. L'any 2010, el Parlament va prohibir les curses de toros a Catalunya però va mantindre els correbous com a excepció. Ara, la cambra demana que esta excepció legal dixe d'existir.  

La votació no ha estat exempta de debat intern als grups. Fins al punt, que tant a JxCat com a ERC han donat llibertat de vot als seus diputats. Durant la votació, la CUP ja havia abandonat el ple després de conèixer que es dictava presó incondicional pels membres dels CDR acusats de terrorisme.

Posar fi "a tot tipus d'espectacles amb toros"

Els representants de les Terres de l'Ebre dels grups independentistes discrepen del posicionament  d'altres companys de grup. La proposta de resolució recull la "defensa dels drets dels animals" i argumenta que una societat "avançada" és també aquella que "protegeix els animals de maltractaments, els garanteix benestar i els reconeix com a éssers sensibles al dolor i el patiment". Per este motiu, els comuns aposten per "posar fi als correbous i a tot tipus d'espectacles amb toros". 

El text insta el Govern a impulsar "els canvis necessaris" en la regulació de festes amb toros i en la normativa de protecció dels animals perquè "deixin de ser una excepció en la legislació, amb l'objectiu que les diferents modalitas de correbous es deixin de celebrar a Catalunya". 

El debat sobre els correbous es va reobrir este estiu a partir dels incidents ocorreguts a Vidreres, quan un brau va ferir 19 persones, una d'elles de gravetat, i va ser abatut per la policia. Es tracta d'una tradició especialment arrelada al sud de Catalunya i col·lectius animalistes la consideren "maltractament" animal i en reclamen l'abolició. De fet, després dels incidents, Vidreres ha anunciat una consulta al municipi per decidir si es mantenen o no els correbous.