L'ONCE reinvindica el paper dels gossos pigall en una trobada al Delta

Organitzada per l'ONCE, reunirà una trentena de gossos

Un gos pigall caminant per carrer
Un gos pigall caminant per carrer | Albert Alemany
Redacció
26 de setembre del 2019
Actualitzat a la 13:03h
El proper dissabte 28 de setembre tindrà lloc la III Trobada de Convivència per a les persones afiliades d’ONCE Catalunya que son usuàries de gossos pigall. La trobada tindrà lloc al Parc Natural del Delta de l’Ebre, concretament a la platja de la Bassa d’Arena (Deltebre).

La trobada està organitzada per l’ONCE a Catalunya en col·laboració amb l’Associació d’Usuaris de Gossos Guia de Catalunya amb l’objectiu de gaudir d’una jornada que permet als afiliats de l'ONCE usuaris de gossos pigall estar més a prop, conèixer-se millor i visibilitzar la tasca digna que duen a terme els gossos pigall.

“Els gossos pigall tenen dret d’accés  universal a qualsevol espai públic o privat. A tots els llocs, tots. Excepte els quiròfans, poden accedir arreu. És bo recordar-ho perquè, a vegades, es veta la seua entrada a un  taxi, bar, restaurant o espai d’oci. Cal dir que són excepcions, però hem d’estar molt atents amb el compliment de les normes en aquest sentit i fer molta pedagogia”, apunta Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE Catalunya.

Els assistents també faran un passeig en barca per la desembocadura del riu Ebre. Durant el trajecte, d’una durada d’uns quaranta-cinc minuts i acompanyats per un guia, els afiliats a l’ONCE i els seus gossos descobriran els punts clau dels últims quilòmetres del riu. Seguidament es desplaçaran a la localitat de Sant Carles de la Ràpita per gaudir d’un dinar de germanor.

A l’actualitat a Catalunya hi ha 189 gossos pigall en actiu: 156 a Barcelona, 18 a Tarragona, 14 a Girona i 1 a Lleida.

L'ONCE va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes.
Ubicada a Boadilla del Monte (Madrid) la Fundació compta amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris de gos guia.

Les races de gos pigall més utilitzades són labrador retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever. Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d'ús públic.