L'Ajuntament de Deltebre aprova, per unanimitat, una moció en defensa dels correbous

L'incident del passat 1 de setembre a Vidreres ha reobert amb força el debat sobre la continuïtat de les festes amb bous

Ple de l'Ajuntament de Deltebre
Ple de l'Ajuntament de Deltebre | Cedida
Aguaita.cat
26 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:51h
El ple de l’Ajuntament de Deltebre va aprovar el passat 12 de setembre per unanimitat una moció subscrita pels tres grups amb representació al plenari (Enlairem Deltebre, ERC-Més Deltebre i Socialistes per Deltebre-CP) en suport a la celebració de les festes tradicionals amb bous a Catalunya.

Tot i que han passat dues setmanes d'este ple, l'Ajuntament ha recordat avui, justament quan el Parlament preveu debrate una iniciativa d'En Comú Podem per l'abolició dels correbous, que el de Deltebre ha sigut el primer ple del territori en reiterar el seu suport a la festa des que va tornar a esclatar la polèmica arran de l'accident del passat 1 de setembre a Vidreres en què un bou va escapar-se de la plaça amb el resultat de 19 persones ferides i la posterior mort de l’animal a trets per part dels agents de la policia.

Este dijous, en el marc del debat de política general que s’està duent a terme al Parlament de Catalunya, el grup parlamentari d’En Comú Podem presentarà una proposta de resolució en què s’instarà a posar fi als correbous i a qualsevol espectacle en què s’utilitzen bous.

La moció aprovada per l’Ajuntament de Deltebre defensa que “el bou capllaçat, els bous al carrer, les habilitats a la plaça, el bou embolat i les vaquetes marquen tot el ritme festiu d’un esdeveniment extraordinari, propi de les arrels més profundes de Catalunya” i que “el flux econòmic que aquesta tradició reporta, els llocs de treball que genera i el patrimoni genètic incommensurable de la cria i la selecció que els humans fem d’aquests animals motiven que aquest esdeveniment siga únic”.

Els grups que subscriuen la moció defensen que l’accident de Vidreres és “un fet aïllat” que “no pot posar en qüestió tota la festa, tenint en compte els més de 400 actes taurins que se celebren a l’any al llarg del país sense incidents”.

La moció acorda posar de manifest “el compromís” del consistori amb “amb la continuïtat de la celebració de les festes tradicionals amb bous, en totes les modalitats recollides a la Llei 34/2010” i trasllada el seu “suport i escalf” a les víctimes de l’accident de Vidreres. També encoratja l’Associació del Correbou de Vidreres i l’Ajuntament de Vidreres a continuar amb la celebració del seu tradicional correbou.