L'Ajuntament de la Ràpita pública dos Treballs de Recerca sobre els efectes de la regressió deltaica i els articles d'Arbó a La Vanguardia

Les exalumnes de l'Institut els Alfacs Júlia Álvaro Serrano i Nerea Lara Queralt han sigut reconegudes per l'excel·lència dels seus treballs

Presentació dels treballs a l'Església Nova de la Ràpita
Presentació dels treballs a l'Església Nova de la Ràpita | Cedida
Redacció
24 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:06h
Les estudiants de l'Institut els Alfacs de la Ràpita Júlia Álvaro Serrano i Nera Lara Queralt van presentar este divendres al vespre els seus respectius Treballs de Recerca, editats en format llibre per l’Ajuntament de la Ràpita.

Les investigacions de les dues exalumnes de l’Institut els Alfacs van ser seleccionades per l’equip docent del centre com els dos millors treballs de final de Batxillerat del curs 2017-2018.  Es tracta dels treballs ‘Regressió del Delta de l’Ebre: Mort de la nostra economia?’ de Júlia Álvaro Serrano i ‘Articles publicats per Sebastià Juan Arbó a La Vanguardia 1952-1981’ de Nerea Lara Queralt.

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, la regidora d’Educació, Èrika Ferraté, i el director de l’Institut els Alfacs, Paco Reverter, van acompanyar les estudiants durant l’acte de presentació, que va tenir lloc a l’Església Nova. Caparrós va destacar que el fet de publicar cada any dos treballs de recerca és “donar un premi a l’esforç, a la constància i a la excel·lència”. Per la seua banda, Ferraté va referir-se al contingut dels treballs: “Sovint tenim la sensació que els temes del nostre territori no estan al nivell dels grans temes de país, però amb estos treballs dels nostres alumnes ens adonem que és necessari tenir present la realitat més propera”.

La primera en exposar el contingut de la seua investigació va ser Júlia Álvaro Serrano, amb el seu treball sobre els efectes de la regressió deltaica a la nostra economia. En el treball tutoritzat pel professor Carles Pasqual, s’exposen els canvis que patirà la línia de costa del delta de l’Ebre com a resultat de la falta de sediments i l’augment del nivell de mar, afectant directament nuclis de població com Poblenou. Això tindrà una incidència directa en el cultiu de l’arròs, provocant pèrdues de 17,4 milions d’euros al 2050, segons recull Álvaro Serrano. Altres efectes negatius els patiran les infraestructures o l’aqüicultura. “No podem dir que afectarà el complet de la nostra economia, però sí molts sectors importants. No estem fent suficient per aturar-ho perquè ens manquen els recursos. He fet aquest treball per conscienciar la gent a fer alguna cosa”, va alertar.

A continuació va ser el torn del treball de Nerea Lara Queralt i el seu treball sobre una de les facetes menys conegudes de l'escriptor rapitenc Sebastià Juan Arbó: la de columnista. Lara ha recopilat i analitzat més de 800 articles periodístics de l'autor de 'Terres de l'Ebre' que va escriure pel diari La Vanguardia entre 1952 i 1981. En ells, Arbó tracta temes diversos com la política, els canvis socials o anècdotes diverses. De fet, l'autora del treball explicava que també escrivia sovint sobre els seus records d'infantesa a la Ràpita o sobre els canvis que experimentava el poble cada cop que ell el visitava. "La faceta periodística no és molt coneguda i hauria de ser més important, perquè és on ell es va obrir a tots els lectors, deixant la seua part més "reflexiva, nostàlgica, emotiva", va afirmar Nerea Lara Queralt.
Diversos exemplars dels treballs es van lliurar als familiars i als assistents de l’acte de presentació. També se’n lliuraran a la Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó per tal que tothom qui vulga els puga consultar.