L'Ampolla celebra diumenge la XX edició de la Festa de la Sega

La festa mostrarà als visitants elprocés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat fins al moment de l’ensacat

Una de les demostracions tradicionals al port pesquer, en una edició anterior.
Una de les demostracions tradicionals al port pesquer, en una edició anterior. | Cedida
Redacció
20 de setembre del 2019
Actualitzat a les 19:23h
Després de la Ràpita i Deltebre, arriba la tercera de les festes de la sega d'enguany, que este cap de setmana es farà a l'Ampolla. La  XX edició de la Festa de la Sega, que començarà a les 11 hores de diumenge 22 de setembre, transformarà un any més el port pesquer de l’Ampolla en un sequer. 

Allí es mostrarà als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat fins al moment de l’ensacat. Este procés s’inicia un cop es tenen les garbes d’arròs ja preparades, les quals es transporten amb el tiràs (una mena de trineu que s’utilitza per transportar les garbes d’arròs per l’arrossar). A continuació, es desfan les garbes d’arròs, es mesclen amb palla i s’inicia el procés de  trillar l’arròs (separar el gra d’arròs de la palla), en estcas se'n mostraran dos tipus:

Trillar a potes (amb les potes de l’animal) i amb el  trill (una mena de corró circular amb claus que és arrastrat per l’animal). Un cop trillat l’arròs, es neteja el gra de la palla, el que s'anomena despallar, amb forques, s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, se separen restes de palla més petita i la pols del gra.

Tot seguit, s’inicia el procés d’assecat, és a dir,  s’amuntega el cereal i posteriorment es fan rieres amb els peus per estendre totalment l’arròs sobre l’era o sequés, i un cop estès, s’asseca al sol (de cara a la nit, en el passat, es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada).

Un cop sec l’arròs, es neteja últim cop el gra d’arròs, per a la qual cosa s’utilitza la tècnica de garbellar, que a més, abans també servia per classificar el cereal. Finalment, l’arròs ja està preparat per a l’ensacat.

Degustaciódetipusd'arròs
Diumenge també hi haurà, a partir de les 11.30 hores, una degustació de diversos tipus d'arròs cuinats pels restaurants de l'Ampolla. A més, es podran tastar postres i productes elaborats amb este cereal. Al mateix port també hi hauran demostracions de com es cuina l’arròs.

Precisament la festa de la sega dona pas a les jornades gastronòmiques de l'Arròs. Els restaurant adherits a les jornades de l'Ampolla són Bama– Beach Club, Botavara, Can Piñana, Casa David, Casa Llambrich, Nàutic Casa Montero, La Barraca, la Roca Plana, Lo Goleró, Nova Devimar, Rafa, Del Mar Flamingo, Sol, i Taperia Lo Típic.

Coincidint amb aquestes jornades, el dia 28 de setembre dia 28 hi haurà l'actuació de La Dinamo Music On Cycles,a  partir de les 19 hores pels carrers de l’Ampolla.