Unió de Pagesos i les cooperatives temen que la protecció de les oliveres monumentals en restringisca el conreu

Presenten 25 esmenes a la ponència del Parlament demanant acotar la norma als arbres mil·lenaris així com ajuts directes per un mínim d'1,2 MEUR

Una màquina treballant per endur-se una olivera al Montsià, en una imattge del 2018.
Una màquina treballant per endur-se una olivera al Montsià, en una imattge del 2018. | ACN
Redacció
19 de setembre del 2019
Actualitzat a les 18:51h
Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l'Associació de Cooperatives de l'Oli del Baix Ebre i Montsià temen que la protecció de les oliveres monumentals que estudia el Parlament puga acabar restringint el conreu i l'activitat agrària. Les tres entitats han presentat esta setmana una bateria de 25 esmenes als diferents ponents dels grups parlamentaris de la Comissió de Territori. Volen que la protecció de les oliveres monumentals proposada siga compatible amb el manteniment de l’activitat agrària i la pagesia del territori o del contrari, avisen, pot acabar tenint l'efecte contrari i s'abandonen els camps. En concret, reclamen acotar l'àmbit de protecció només a les oliveres mil·lenàries i que s'articuen ajuts directes, per un mínim d'1,2 milions d'euros, perquè els pagesos no hagen de costejar-ne íntegrament el manteniment.

Per al sindicat i les associacions de cooperatives, el plantejament actual de la llei de protecció podria impossibilitar la modernització el canvi de l'orientació productiva de les plantacions d'oliverars d'aquelles parcel·les que tinguessen individus catalogats com a monumentals, així com la impossibilitat de realitzar esporgues severes per rejoveniment dels oliverars monumentals, per millorar-ne la fructificació. Altres problemes, afegixen, seria el fet que els pagesos haguessen d'assumir exclusivament el sobrecost i lucre cessant del manteniment dels oliverars monumentals.

Per contra, retreuen que, malgrat que la proposició considera estos oliverars un patrimoni ambiental, agrari, cultural, social, històric i econòmic de Catalunya a protegir fins i tot imposant sancions desorbitades pels seus incompliments, no proposa cap mesura de suport directe als pagesos afectats. Tot plegat, adduïxen, podria acabar tenint un efecte contraproduent i fomentar l'abandonament d'estos arbres per part de "la pagesia que els ha vingut mantenint al llarg dels anys".

Així, les principals esmenes presentades pretenen acotar l'àmbit d'aplicació de la proposició de Llei, només a les oliveres mil·lenàries. Un plantejament diferent a l'inicial, en el qual, asseguren, "es pot protegir qualsevol olivera, independentment de la seua edat, només perquè hom considere que té un interès paisatgístic o cultural". Addicionalment, reclamen que s'articulen ajuts directes a la pagesia que les mantinga i que cobrisca els sobrecostos i lucre cessant que causen a l'explotació, en forma de contraprestació per als afectats.

"No és acceptable una llei que diu que els oliverars monumentals són patrimoni de Catalunya -més de 7 milions d'habitants-, però que els que han de cobrir els costos de mantenir-los siga menys de l'1% de la població activa de Catalunya, la pagesia. Per este  motiu, es demana que dels 34.000 milions d'euros del pressupost de la Generalitat de Catalunya -any 2017- es puga destinar un mínim d'1,2 milions d'euros -un 0,0035% del pressupost de la Generalitat- a la pagesia que tindrà l'obligació de mantenir-los. No es pot pretendre protegir un patrimoni de Catalunya, de tant valor, segons proclama la proposició de Llei, sense diners", asseguren.

Les entitats també retreuen que la proposició de llei no compte amb el Departament d'Agricultura "ni amb els representants de la pagesia, com a membres de la Comissió Tècnica encarregats de decidir aspectes com opinar respecte la metodologia emprada per catalogar les oliveres monumentals, validar els informes rebuts dels funcionaris, opinar respecte la inclusió de les oliveres i oliverars monumentals indicats, suggerir formes integrades de protecció i millora del patrimoni ambiental". També reclamen la participació del Departament d'Agricultura en l'elaboració de la fitxa d'oliveres monumentals i el seu llistat.

Per últim, demanen que es redueixin les multes previstes cas de sanció per considerar-les "abusives i desorbitades". Així, per exemple, una esporga severa o una arrencada d'estes oliveres monumentals pot arribar a suposar una multa de fins a 500.000 euros. "Si tenen tant de valor per a Catalunya, estes oliveres a protegir, no s'entén que la proposició de llei no destine cap recurs per la seua protecció efectiva", reiteren.