seguretat

El Síndic de Greuges obre una actuació d'ofici per avaluar els plans de seguretat nuclear

Esta decisió s'ha pres després de reunir-se amb representants de municipis afectats per les centrals d'Ascó i Vandellòs

per NacióDigital , 18 de setembre de 2019 a les 10:19 |
La central nuclear de Vandellòs, en una imatge d'arxiu. | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert este dimarts una investigació d'ofici per avaluar els recursos i mecanismes dels plans de seguretat nuclear, després de rebre queixes per la "falta de mitjans, recursos, infraestructures i mecanismes" per poder implementar de forma efectiva i segura els plans d'emergència nuclear exterior (PENTA).

Esta decisió s'ha pres després de reunir-se amb representants de municipis afectats per les centrals d'Ascó i Vandellòs. L'objectiu és analitzar les deficiències i les mancances dels plans de seguretat d'aquestes centrals.


A la reunió, hi han assistit bona part dels alcaldes dels municipis més afectats, que són els que estan ubicats en un radi entre 0 i 10 quilòmetres (zona 1) i en un radi entre 10 i 30 quilòmetres (zona 2) de les centrals.

Queixes durant l'estiu


Durant este estiu, el Síndic ha rebut queixes d'alguns alcaldes per la manca de mitjans, recursos, infraestructures i mecanismes per poder implementar de manera efectiva i segura el PENTA.

En el mateix sentit, els alcaldes també reclamen al govern espanyol l'adequació i actualització d'estos plans a la nova normativa europea. També denuncien que durant els darrers 30 anys no s'haja dut a terme cap simulacre general d'emergències, que hauria de servir per posar en pràctica l'operativitat, efectivitat i eficàcia d'estos plans.

Per altra banda, des del Síndic de Greuges apunten que també han rebut queixes de persones residents de la zona que denunciaven la manca de funcionament en determinades urbanitzacions del sistema de megafonia que s'hauria d'utilitzar en cas d'accident nuclear i per la manca d'efectius de vehicles de protecció civil.

El síndic visitarà els municipis afectats per les nuclears

En la reunió, el síndic ha comunicat que aviat visitarà els municipis afectats per conèixer de primera mà els recursos de què disposen els ajuntaments per poder implementar els protocols de seguretat en cas d'accident nuclear.

 

Participació