Un estudi situa la cirera, el kiwi i l'ametlla com a alternatives a la fruita dolça a la Ribera d'Ebre

El treball ha analitzat més de 30 cultius per descobrir quins es poden plantar a la zona de la Ribera d’Ebre

Redacció
18 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:07h
Presentació de l'estudi al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Presentació de l'estudi al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Cedida
Este mes de setembre s’ha presentat al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Estudi d’anàlisi de mercat d’alternatives productives per la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre.

De l’estudi, se’n desprèn que els cultius de la cirera, el kiwi i l’ametlla són els tres cultius que podrien plantar-se a la zona de la Ribera d’Ebre de manera competitiva i que poden considerar-se atractius a nivell comercial.

En total, l’estudi ha analitzat més de 30 cultius per descobrir quins es poden plantar a la zona de la Ribera d’Ebre, que també siguen capaços de substituir a aquella fruita de pinyol que pot veure’s afectada pel virus Sharka i, alhora, ser atractives per a distribuir-se pel territori nacional i Europa.

 Per a estudiar-ho, es van treballar tres branques diferents. En un principi es va fer un anàlisi de la relació demanda-consum en el mercat nacional, l’europeu i l’internacional. Posteriorment, es van realitzar fins a 7 entrevistes a experts en el sector agrícola per conèixer si els cultius es podien cultivar a la zona, i 11 entrevistes a comercialitzadors nacionals i internacionals per saber quins cultius tenen interès a nivell comercial.

Segons la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, l'estudi s’ha fet per poder acompanyar els productors afectats pel virus de la Sharka i facilitar possibles cultius alternatius. 

Els resultats de l’estudi van ser presentats davant representants d'entitats com Unió de Pagesos (UP), el Departament d’Agricultura i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya,  Federació de Cooperatives (FCAC) i Joves Agricultors (JARC), a més de persones productores de fruita dolça de la comarca, amb l’objectiu de debatre i conèixer la seua visió respecte a estos resultats i així poder continuar acompanyant a les empreses en la diversificació de cultius.