El jovent ebrenc es mobilitza contra el canvi climàtic en la nova edició del TEDxYouth@Amposta

Més de 200 joves s’uneixen al manifest llegit des del jove equip del TEDxYouth@Amposta davant l’urgència climàtica

Ponència  contra el canvi climàtic en la nova edició del TEDxYouth@Amposta
Ponència contra el canvi climàtic en la nova edició del TEDxYouth@Amposta | Cedida
Redacció
17 de setembre del 2019
Actualitzat a les 17:46h
Són joves, són actives i no estan disposades a callar ni a quedar-se quietes. Possiblement per la inspiració de la Greta Thunberg, o per que ja toca dir prou, les membres de l’equip del TEDxYouth@Amposta, han arrancat una iniciativa que preten actuar des de les nostres terres per a lluitar contra el canvi climàtic.
La seva intenció és actuar de manera immediata i no quedar-se amb paraules o intencions.
Tot neix amb la redacció de un manifest on declaren entre molts altres aspectes, que les generacions passades han estat les que han generat que el nostre planeta estigui morint, hem de ser nosaltres, les generacions actuals les qui hem d’actuar.
Es comprometen a la vegada a:
- Reduir o eliminar el consum de productes derivats dels animals així com ho són la carn, els ous, la llet, la mel, etcétera.
- Re-utilitzar tot allò que sigui possible.
- Minimitzar l'ús de productes d’un sol ús, apostant per materials compostables i/o més duradors.
- Deixar de comprar a aquelles empreses que mantenen la crisi climàtica.
- Evitar el consumisme.
- Comprar productes adients a la nostra filosofia.
- Formar part del moviment Zero Waste.

Fan una crida posteriorment a la resta de joves per acudir a la recollida, entre altres accions que estan organitzant per aquest dia:
“A més de les mesures amb les que estem compromeses volem utilitzar aquesta eina per fer una crida i organitzar les joves de les Terres de l’Ebre per fer una recollida d’escombraries conjunta a la ciutat d’Amposta el dia 27 de setembre, coincident amb la vaga general contra el canvi climàtic.”
Aprofitant la celebració del TEDxYouth@Amposta el passat dissabte 14 de setembre, es va fer lectura d’aquest manifest, on es van sumar, pujant a l’escenari, més de 200 persones mentres el públic aplaudia en peus.
A l’esdeveniment, no es van fer servir plàstics ni menjar i begudes ultraprocessades o ensucrades i tot el menjar era de proximitat.
Set ponents van formar part aquest any del TEDXYouth@Amposta:
Ana Vicente: Amb 18 anys i guanyadora de la olimpíada de filosofía, va ser la primera i la que va trencar el gel fent aixecar al públic per a que parlessin de la hipocresia amb naturalitat entre els coneguts i familiars.
Sonali Mayani: La ciència arribava amb una jove graduada en física i estudiant d’astrofísica. Alguns misteris de l’univers i aspectes desconeguts per la majoría van ser desvetllats per Sonali, que ha estudiat a Suiza i Singapur.
Joan Buch: Guanyador de nombrosos premis a l'emprenedoria i nascut a Vinaròs, ens va contar com els escacs, l’han ajudat a adquirir unes habilitats imprescindibles per ser un bon empresari.
Miriam Torres: Mexicana d’origen, la Miriam va fer reflexionar als assistents sobre la manera de viatjar i de fer turisme. Al final aquesta simpàtica jove, va fer ballar a tots el public al ritme de la bamba.
Jujie Zhao: Un ampostí de 15 anys que ja ha fundat varies empreses i que va explicar a través de fàbules, la fórmula per arribar a tenir èxit als negocis i a la vida.
Janira Planes: Periodista vinguda de Barcelona, té un blog molt seguit sobre la curiositat, i d’això en va venir a parlar. Això si, usant les poses de power.
Joel Romero: El noi seleccionat per la NASA i premiat i becat pel MIT, tornava a Amposta per a explicar una idea ambiciosa però amb molt de nivell. La creació de una societat racional en tots els seus aspectes utilitzant la tecnología i el big data, va ser la seva aportació final a aquest TEDxYouth@Amposta 2019 POWER.
Per la celebració del 5é aniversari es va invitar a Mikele Grande, que porta el record de la talk més visitada a la història del TEDxAmposta i a la María Jacobs que va fer la despedida amb música. Amb el mateix motiu i com a prova pilot, al matí es va celebrar un debat amb el lema obert, Joves X Futur, amb la participació de Joel Romero, Mikele Grande i Sonali Mayani.
L’organització, els ponents i voluntaris ho fan sense ànim de lucre i tots els diners que es recapten van directament al mateix esdeveniment.

Sobre TED i TEDx:
Amb l’esperit de les idees que val la pena ser compartides, TEDx és un programa local i auto-organitzat que porten a les persones a compartir l’experiència TED. Com a esdeveniment TEDx, ponents en viu i TED Talks en vídeo es combinen per a provocar discusions profundes i connexions en petits grups. Aquests esdeveniments locals auto-organitzats porten la marca TEDx on x significa esdeveniment TED independentment organitzat (subjecte a certes normes i regulacions de TED).

Sobre TED:
TED és una organització sense ànim de lucre enfocada a les idees que valen la pena ser difoses. Van començar fa més de 30 anys i des de llavors, ha anat creixent amb el suport a les idees que canvien el món en diferents iniciatives. Les dues conferències anuals inviten als líders mundials i pensadors per a parlar durant 18 minuts sobre diversitat de tòpics.
Aquestes TED Talks estan disponibles a la web oficial de TED:  http://www.ted.com