Els anuncis de dos nous parcs eòlics a la Terra Alta reactiven les queixes dels moviments opositors

La DO Terra Ata manifesta el seu desacord i apunta que "ha quedat demostrat que l’aportació d’estos projectes a la comarca és pràcticament nul·la"

Aerogeneradors a la Terra Alta.
Aerogeneradors a la Terra Alta. | S.B.
Redacció
12 de setembre del 2019
Actualitzat a les 19:11h
Els anuncis d’informació pública de dos parcs eòlics que afecten els termes municipals de Prat de Comte, el Pinell de Brai i Benifallet, publicats este dilluns al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) han fet saltar de nou les alarmes entre els contraris a la massificació eòlica que patix la Terra Alta. És el cas de la DO Terra Alta, que ha fet públic el seu desacord amb l’obertura dels nous parcs.

Els anuncis al BOE fan referència, d’una banda, a la declaració d’utilitat pública, per part dels serveis territorials d’Empresa i Coneixement, del parc eòlic La Tossa-La Mola d’En Pasqual, als termes de Prat de Comte i el Pinell. Es tracta d’un parc eòlic amb una potència total nominal instal·lada de 34,47 MW, format per 9 aerogneradors de tres pales, 130 metres de diàmetre i muntats sobre torres de 87 metres d’alçada.

El segon anunci publica dilluns sotmet a informació pública la modificació de la declaració d’utilitat pública del parc eòlic Els Aligars, a Prat de Comte, el Pinell de Brai i Benifallet, amb 8 aerogeneradors de la mateixa alçada i número de pales i 117 metres de diàmetre.
“Tot plegat es produïx sense que cap organisme públic haja informat del desbloqueig dels dos projectes i a hores d’ara encara no se sap si esta activació del tràmit necessari per a construir-los, significa que políticament s'ha decidit ampliar la producció d'energia eòlica a la Terra Alta, en contra del moviment que la comarca, impulsat per la DO Terra Alta, va iniciar fa mesos i que en demana la seua paralització”, afirmen els responsables del consell regulador de la DO Terra Alta en un comunicat emès este dijous.

Recorden que a la primera reunió amb membres de la Generalitat de Catalunya, entre ells la Consellera d’Empresa i Comunicació, el govern va posicionar-se a favor del moviment dient “no a la massificació eòlica”. En esta línia, Torra va assegurar al col·lectiu que el govern “havia d’escoltar al territori”.

El 6 de maig hi va haver una nova reunió on es va assegurar que negociaren amb els promotors una nova ubicació i que a finals de maig o principis de juny s’agendaria una nova trobada amb el president Quim Torra i Pere Aragonés per exposar la nova situació per si convenia indemnització.

“Tot i així, sembla ser que els plans per construir dos nous parcs eòlics segueixen endavant i tot i que es tracta de pocs aerogeneradors (8 al Baix Ebre i 9 a la Terra Alta), aquests són de característiques gegantines ja que les pales que tindran els parcs oscil·len entre els 130 metres del parc de la Terra Alta, i els 117 del Baix Ebre, que són la llargària que pot tenir un camp de futbol.”, advertixen.

La DO Terra Alta -impulsora del moviment contra la massificació eòlica a la comarca- i el president de la DO, Joan Arrufí, manifesten el seu desacord: “Lamentem la desinformació i manifestem el nostre desacord amb esta decisió, per això en breu es convocarà una reunió interna per valorar i decidir les properes accions”, anuncien.

Així mateix, recorden que en l’actualitat, la Terra Alta és una comarca que, amb 12.000 habitants i una extensió de 700km2, suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya, una xifra que, en cas de construir-se totes les centrals previstes, passaria a ser del 45%.

La Denominació d’Origen Terra Alta està plenament a favor de les energies renovables com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient. Tanmateix, el Consell Regulador demana treballar per un futur a la comarca més sostenible i defensant el paisatge, eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius "perquè, després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la Terra Alta, ha quedat demostrat que l’aportació d’estos projectes a la comarca és pràcticament nul·la, i que no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors", conclou el comunicat.