L'art veïnal torna als carrers d'Alcanar per celebrar les Quinquennals

El treball col·lectiu de centenars de veïnes permetrà construir una xarxa de 24 quilòmetres de flors i catifes al municipi

Veïnes del carrer Cavaller mentre treballen en les decoracions.
Veïnes del carrer Cavaller mentre treballen en les decoracions. | Sílvia Altadill
09 de setembre del 2019
Actualitzat el 29 de novembre a les 19:41h
Tots els anys acabats en 4 i en 9 tenen un significat especial per a al municipi d'Alcanar, que, com també passa a Ulldecona, celebra les seues festes Quinquennals.

El en cas d'Alcanar, cada 5 anys, el dia 7 d'octubre la talla de la Mare de Déu del Remei, és baixada des del Santuari fins Alcanar i Les Cases. Moltes setmanes abans, des del juny, gran part del veïnat, en la seua majoria veïnes, treballen plegades en els ornaments de cada carrer per on passarà. Tothom vol rebre-la guarnint el seu rogle i, d'este treball col·lectiu, s'acaba construint una xarxa de 24 quilòmetres ininterromputs de flors i catifes.

El municipi d'Alcanar es divideix en nou sectors per a l'ocasió. La figura de la Mare de Déu s'atura en cadascun dels carrers que integren els nou sectors on, canareus i casencs treballen col·lectiva i intergeneracionalment en l'engalanament del seu carrer. D'aquí, en sorgeixen espectaculars catifes realitzades amb serradura de colors, flors,
llavors, i amb altres ornamentacions fetes amb plàstic i materials reciclats. Un total de 24 quilòmetres de carrers es transformen en majestuoses catifes artesanals que serveixen per a rebre la Mare de Déu del Remei.
 

La majoria de decoracions solen fer-se amb materials reciclats, en este cas, es tracta d'unes catifes fetes amb pals de netejar les orelles Foto: Sílvia Altadill



Esta és la vessant més tradicional d'unes festes que enguany esperen atraure milers de visitants. Però les festes també preparen un atapeït programa d'actes dirigits a joves i als amants de la festa nocturna, com ara els concerts d'Alfred García (5 d’octubre) i Els pets (12 d'octubre).  D'entre la gran quantitat d'actes que es fan durant els dies de la festa, cal destacar la proclamació de les pubilles, hereus, pubilletes, el pregó de festes, el ball de gala, la desfilada de carrosses (un dels actes més remarcables per l'espectacularitat de les carrosses participants), la cursa de carraus, la trobada gegantera, la diada del Canareu Absent, les competicions esportives, els balls, els concerts, teatre, activitats infantils, l'homenatge a la gent gran, castell de focs de cloenda de les festes, etc.

En la vessant religiosa, la seqüència ritual és la mateixa cada cinc anys: ben d'hora al matí hi ha rosari de l'aurora i missa, a la tarda el Trasllat de la Mare de Déu cap a l'altar que han confeccionat els veïns del sector i a la nit la solemne processó de la Mare de Déu pels carrers engalanats. A més a més de les estrictament religioses, també s'organitzen activitats d'animació per a menuts i grans.

Orígens

La celebració té el seu origen el 7 d'octubre de l'any 1939 quan, amb l'arribada d'una talla nova, el poble d'Alcanar va prometre a la Mare de Déu del Remei que li dedicaria unes festes cada cinc anys. La promesa es va fer en agraïment pels favors aconseguits i pel suport obtingut de la Mare de Déu en els moments difícils cap als seus fidels.

La Diada del Remei es celebra amb la tornada en romiatge de la imatge de la Mare de Déu al santuari, on restarà cinc anys més, fins a les properes Festes Quinquennals.

El veïnat, ha anat creixent amb les Quinquennals i millorant cada vegada més i avui dia és una cita a l'agenda de Festes d'Interés Nacional de Catalunya ineludible. Una trobada que atreu molts ebrencs i cada vegada més visitants de fora.
 

La preparació de les flors al carrer Sant Joan Foto: Sílvia Altadill


Les Quinquennals actuals

Enguany la sra. Carme del carrer St. Joan, preveu que hi haurà més gent que mai perquè des de fa un més que el metro de Barcelona s'ha omplert de cartells anunciant les Quinquennals. Un èxit veïnal del qual n'estan molt satisfets. No entén de xarxes socials però preveu que això portarà més vida al poble i més afluència de visitants.

Ella i la, resta de veïnes es reuneixen cada tarde des de juny en el garatge de la cap de colla engalanadora la sra. Isabel Balada. Cadascuna té el seu paper, algunes se'n surten millor preparant els ornaments i retallant les flors que guarniran el carrer, altres com la sra Carme que no falla cap dia, diuen que no serveixen per als treballs manuals però porten el berenar, conversa, i molts records cada tarde. Isabel Balada, té 75 anys i és iaia però recorda com sortia a cantar-li a la Verge del Remei sent a penes una xiqueta.

Les catifes i ornaments florals s'han conjugat i convertit en un dels elements més representatius de les Festes Quinquennals d'Alcanar. La bellesa s'apodera de cada carrer i noves idees afloren en cada veïnat per elaborar les catifes amb serradura acolorida, garlandes i adornaments. Un camí de gerros de flors i de sanefes que conviuran durant unes hores amb la imatge del Remei, moment en què algunes aprofitaran per resar  una pregària i cantar el Goig a la patrona com fa la Isabel des de fa setanta-cinc anys.
 

Una de les veïnes del carrer Cavallers mostra com es fan les flors que han ideat Foto: Sílvia Altadill


Al carrer Cavaller es troba Manolita Granyana, una artesana de les Quinquennals, una experta que ha convertit els baixos casa seua en un taller ornamental i dóna classes a tots el pobles que la reclamen. El seu carrer mai deixa de sorprendre i el factor sorpresa és la clau. Quan li pregunten què preparen només desvetlla quatre detalls i procura portar en el secret més absolut quin serà el tema.

En les darreres dècades la decoració del carrers ha anat evolucionant. L'any que van fer del carrer un aparador de moda de paper el veïnat no parava de passar una i una altra vegada felicitant-los. Ens reservem què prepara Manolita este any, hi haureu d'anar! Això sí, sempre procura treballar amb materials reciclats. Un ornament el pot convertir en quatre per a les properes Quinquennals.



Escoltant-les al voltant de la taula totes pateixen pel mateix, el canvi generacional.
Avui dia tots treballen, no tenen temps per venir cada tarde. Què passarà quan no hi estiguem? De moment, porten a les nétes a tallar paper per guarnir el carrer i esgotar les vacances ans de tornar al col·legi. Iaies entusiastes pel poble i pel Remei transmeten l'amor per les Quinquennals a les seues nétes, que recordaran com una gran i antiga
tradició oral les històries de la Festes més esperades d'Alcanar.