La CUP demanarà al ple la retirada dels símbols franquistes de Tortosa

De moment, explou de la moció de petició de retirada el monument franquista del riu Ebre per facilitar el consens i l’aprovació

Calu de volta de la catedral de Tortosa.
Calu de volta de la catedral de Tortosa. | S.B.
Redacció
05 de setembre del 2019
Actualitzat a les 18:44h
Un any després que, a instàncies judicial, l’ajuntament de Tortosa elaborés un catàleg de la simbologia franquista que es conserva a l’espai públic de la ciutat, la CUP presenta una moció per debatre al proper ple municipal en la que demana la retirada dels vestigis existents.

Concretament, proposa la retirada de les plaques d’habitatge incloses al catàleg elaborat per l’ajuntament de Tortosa, tant les incloses al catàleg del memorial democràtic com les que no ho estan; del gravat situat a un mausoleu al cementiri municipal que diu «caidos de Dios y por España.

També demana instar al bisbat de Tortosa perquè en el termini de 2 mesos, a partir de la notificació de l’acord del ple municipal, retire el relleu situat a la Pujada de Sant Francesc, 18-20 darrere d’una creu de ferro (conegut com Calvari de Sant Francesc),  i que en el termini de 6 mesos retire de la catedral de Tortosa el medalló circular on figura esculpit en relleu l’escut d’Espanya flanquejat per les fletxes a un costat i el jou a l’altre., situat concretament a la clau de volta del sostre de la nau principal de la catedral.

A més, la moció vol que se sol·licite al bisbat de Tortosa un compromís per escrit del compliment de la retirada d’estos elements franquistes, signat pel bisbe de Tortosa, en un termini de dos mesos posteriors a l’aprovació de la moció i la seua notificació. I també demana notificar al Bisbat de Tortosa que la subvenció de 30.000€ que rep anualment de l’ajuntament de Tortosa, quedarà suspesa per al 2020 i successius anys, si l’ajuntament no rep el compromís per escrit, abans esmentat, en el termini estipulat de 2 mesos, des de la notificació de l’acord.

D’altra banda, reclama retirar els monòlits que estan al Parc Municipal Teodor Gonzàlez prop d’un parc infantil i d’una font. Un amb la inscripció «Al ejército español que unió el nombre de Tortosa a los premios cultura con los valores eternos del soldado y en los que colaboró el ilustre tortosino José Celma Prieto». I l’altra amb una inscripció esborrada.

Per facilitar l’aprovació d’esta moció, i sent conscients que l’element més polèmic és la retirada del monument franquista del riu Ebre, la CUP explica que ha volgut “fer un esforç per arribar a un consens, i de moment en esta moció, no sol·licitem la seua retirada. Però si incloem la resta de simbologia franquista present al municipi”.

Segons la CUP, “en un període com l’actual on el fantasma del feixisme i les seues idees tornen a estar presents de manera explícita a Europa, a l’Estat Espanyol i a Catalunya, més que mai cal fer pedagogia i per tant, recuperar la memòria històrica”.

Per això considera que “és inadmissible que l’espai públic del nostre municipi mantinga plaques, inscripcions... que tenen com a únic objectiu normalitzar un règim feixista. I presentar-lo amb un rostre més amable. Com es va dir el dia de la inauguració del monument feixista del riu, la voluntat de la simbologia era, i és, recordar a les futures generacions la pervivència del règim i les seues idees”.

La formació política sosté que “l’actual equip de govern de la ciutat, no pot defugir la seua responsabilitat (com han fet tots els anteriors equips de govern) al·legant que està esperant l’elaboració d’una nova llei de memòria històrica catalana, anunciada fa més d’un any però de la que no sabem res. Les propostes de la moció són molt concretes i fàcils de realitzar, i estan recolzades per l’actual legislació.”