Tradició i valors mediambientals en la segona festa de la sega de la Ràpita

Tindrà lloc el proper 7 de setembre a la Fundació Plegadis, encetant el calendari d’aquestes festes tradicionals

Presentació de la Festa de la Sega a Sant Carles de la Ràpita
Presentació de la Festa de la Sega a Sant Carles de la Ràpita | Cedida
Redacció
29 d'agost del 2019
Actualitzat a les 12:51h
La Ràpita celebrarà el proper 7 de setembre la primera de les Festes de la Sega que composen el calendari ebrenc amb el qual un total de sis municipis del Delta de l’Ebre commemoren aquesta activitat agrícola emblemàtica. La incorporació de la Ràpita, enguany, en
aquest calendari, s’ha volgut fer reforçant els valors mediambientals de la celebració, organitzada per la Fundació Plegadis,on tindrà lloc la jornada, i l’Ajuntament de la Ràpita.

I és que el Delta de l’Ebre s’està tintant de groc perquè els camps d’arròs comencen a madurar i això vol dir que aquest cereal que conforma l’essència del Delta està ja a punt per a la sega.

Des de fa uns anys, alguns municipis ho commemoren rememorant la tasca de la sega a la manera tradicional. És el cas de la Ràpita, que prepara la segona edició de la Festa Tradicional de la Sega amb l’objectiu central de “rememorar la manera de treballar dels nostres avantpassats, gràcies a l’esforç dels quals som el que som, per això és un orgull per a l’Ajuntament de la Ràpita recuperar, també a través d’aquesta Festa de l’Arròs, els nostres orígens”, ha destacat l’alcalde, Josep Caparrós.

Així, el proper 7 de setembre, a la Fundació Plegadis, tothom qui vulgui pot participar i emular els antic pagesos, aigua a genoll, per tallar les tiges i collir l’arròs falç en mà, tancant un cicle que comença al maig amb la inundació dels camps.

La Ràpita ha estat l’última a incorporar-se al calendari ebrenc d’estes festes tradicionals però com a tret diferencial, la col·laboració entre la Fundació Plegadis i l’Ajuntament de la Ràpita a l’hora d’organitzar aquesta jornada permet dotar-la d’un major contingut mediambiental, un “valor afegit” que han volgut destacar tant l’alcalde com el coordinador de projectes de la fundació, Sergi Sales, en la presentació de la festa.

Així, les activitats del programa començaran a les 9.30 hores amb un taller sobre anellament científic d’ocells. Tot seguit el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Marcel Matamoros, oferirà la xerrada “Tot el que has de saber sobre el món de l’arròs”. Al llarg del matí hi hauran
també tallers per conèixer els rapinyaires nocturns i construcció de caixes niu, Així mateix, es donaran a conèixer projectes que desenvolupa la fundació amb aus rapinyaires i tortugues.

També s’hi podran trobar paradetes i fer passejades a cavall, entre altres activitats que complementaran la sega, que pròpiament tindrà lloc entre les 10 i les 13.00 hores. L’organització convida tothom qui ho vulgui a acudir vestit a la manera tradicional.

Després de la Ràpita, les festes tradicionals de la sega arribaran a Deltebre, l’Ampolla, Sant Jaume d’Enveja, l’Aldea i finalment Amposta i es completaran amb les jornades gastronòmiques de l'arròs.