Jornada de portes obertes al jaciment arqueològic de Sant Jaume Mas d’en Serrà

En el transcurs de la visita es van donar a conéixer els resultats de la darrera intervenció que han dut a terme els arqueòlegs del GRAP

Jornada de portes obertes al jaciment de Sant Jaume Mas d'en Serrà a Alcanar
Jornada de portes obertes al jaciment de Sant Jaume Mas d'en Serrà a Alcanar | Cedida
Redacció
26 d'agost del 2019
Actualitzat a la 13:28h
Diumenge 25 d'agost, va tenir lloc la "Jornada de Portes Obertes jornada al jaciment arqueològic de Sant Jaume Mas d'en Serrà" d'Alcanar.

En el transcurs de la visita es van donar a conéixer els resultats de la darrera intervenció que han dut a terme els arqueòlegs del GRAP (Grup de Recerques en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona), dirigits pel Doctor David Garcia.

Aquesta és la vint-i-dosena campanya que el GRAP mostra els resultats al centenar de visitants que any rere any visiten les excavacions.
Com ens explica el doctor David Garcia:
"Enguany, ens hem plantejat un repte com a grup de recerca i era no actuar només durant el mes d'agost com en els darrers sinó en paral·lel excavar dos jaciments més . Un és Ferradura i l'altre una nova descoberta Cugula, tots dos a Ulldecona".

Cugula és un nou jaciment arqueològic on es conservaven poques restes i l'equip ha pogut recuperar-ne i adonar-se que no sol eren restes de la "Fase del Ferro" sinó anteriors a ella, del Bronze Final on es van ocupar per part de pobladors les Terres del Sénia.

"Des del nostre equip tenim la hipòtesi que en un període tan arcaic com és l'Edat del Ferro, anterior a la cultura ibèrica (S. VII-VI aC) trobem per primer cop cinc nuclis d'habitació amb característiques diferents que formen una sola entitat política".

Aquests cinc nuclis són: la Moleta del Remei, Sant Jaume, Ferradura, Cugula i el Castell d'Ulldecona.

Cadascun d'ells compleix una funció diferent.

Ferradura i el Castell d'Ulldecona eren punts de control de les rutes locals. La Cugula, és una atalaia, amb un gran punt de control visual a mitja i llarga distància.
La Moleta del Remei és un poblat molt llarg per a l'època, un poblat de 4000 m² en el qual habiten unes 500 persones. És el Poblat més gran de l'Edat de Ferro de tota la zona que va des de la costa de Castelló fins a l'Empordà.
Finalment Sant Jaume, una fortificació seu d'aquest territori en el qual hi viuria un cabdill/a amb part de la seua família.
Hi han trobat restes de les primeres torres del territori que esdevindrà Catalunya i una claveguera. El seu estat de conservació és excepcional.

Com a novetat d'enguany s'ha mostrat una identificació del que sembla una petita capella on es durien a terme tota una sèrie de rituals sagrats per part del cabdill/a que portava la gestió de tota aquesta residència fortificada.