Gran Concert de la Cinta en els 100 anys de l’himne amb l’estrena de sis peces musicals dedicades a la patrona

L’esdeveniment tindrà lloc dimecres 28 d’agost a les 22.00 hores a la catedral

per Redacció , Tortosa, 19 d'agost de 2019 a les 18:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Reial Arxiconfraria de la Cinta organitza el dimecres 28 d'agost, a les deu de la nit a la Catedral de Tortosa, el Gran Concert de la Cinta, per commemorar el centenari de l'Himne de la Cinta, obra de Joan Moreira i del beat José M. Peris, el màxim exponent musical dedicat al llarg dels segles a la patrona de Tortosa.

El concert servirà per presentar sis noves peces que s'han composat amb motiu del centenari i que passaran a formar part del destacat arxiu musical religiós de la ciutat. El Cor de Cambra Tyrichae estrenarà "Maria, Reina de Tortosa" amb la lletra de Tomàs Bellpuig, inèdita fins ara, extreta dels arxius de l'Arxiconfraria i que va obtindre l'accèssit al concurs d'ara fa un segle. A la lletra li ha posat música Andreu Ferré, compositor i director del Cor Tyrichae. La segona de les estrenes serà "La nostra Cinta" a càrrec de l'Orfeó Tortosí, que interpretarà per primera vegada la peça que va quedar en segona posició al concurs del 1918 amb música de Joan Abarcat i amb la lletra de Joan Moreira. L'arranjament de Tomàs Simón, director de l'Orfeó, permetrà escoltar l'himne actual amb uns compassos musicals totalment diferents als que estem acostumats a sentir. Per la seua banda, el compositor i músic tortosí Josep Maria Chavarria interpretarà un extracte de la seua obra "Cantiga de l'era" estrenada amb motiu de l'Any Jubilar el 2017.


Un altre fet especial del Gran Concert de la Cinta el protagonitzaran les tres agrupacions musicals que acompanyen habitualment la processó del primer diumenge de setembre pels carrers de Tortosa. Cadascuna d'elles estrenaran, convidades a fer-ho amb motiu de la celebració del centenari de l'himne de la Cinta, una marxa processional. La Colla Jove de Dolçainers de Tortosa presentarà "Nostra Mare" de la que és autor Jordi Bonilla, la Banda de Música La Lira Ampostina "Nostra Reina" composada per Octavi Ruiz, i la Banda Municipal de Música de Tortosa farà el mateix amb una marxa processional titulada "Nostre Tresor" obra de Juanjo Grau. Tres marxes que seran interpretades per primer cop el dia 28 d'agost a la Catedral que acabaran formant part l'arxiu musical en honor a la Mare de Déu de la Cinta, i que tal com es pot veure amb els seus títols estan molt lligades a l'himne de Moreira i Peris.

Durant el concert, al que es podrà accedir amb un donatiu de 10 euros, tots els músics i grups participants també interpretaran altres peces dels seus repertoris habituals, i acabaran tots junts fent l'Himne de la Cinta. Tanmateix es podrà adquirir el CD editat per l'ocasió i que porta per títol "Himnes i cançons d'amor a la Mare de Déu de la Cinta" on ha quedat enregistrat tot el que s'estrenarà al concert, a més de contindre altres peces dels mateixos artistes i grups, i altres músiques inspirades amb la Cinta dels Quicos, Harmonia del Parnàs, Vent de Dalt i jotes del Teixidó i Rondalla.


El primer majordom de l'Arxiconfraria, Josep Maria Utgés, afirma que "la devoció a la Cinta no és tan sols història. És també una realitat viva que continua inspirant als nostres artistes. I així, són moltes les obres que en els segles XX i XXI de pintors, escultors, escriptors i músics han creat dedicats a la nostra patrona. I per deixar constància hem volgut que el concert servisca per recuperar lletres i músiques inèdites creades per al concurs de fa cent anys d'on va sortir l'actual himne de la Cinta, i també per presentar obres noves que esperem que ens puguin acompanyar a partir d'ara d'una forma continuada en totes les nostres celebracions".

 

Participació