Armilles anti-distraccions per a evitar errors d'infermeria en la medicació

A Tortosa aquesta iniciativa funciona des d'abril del 2018 en l'Àrea Mèdica per a millorar la seguretat dels medicaments d’alt risc (citostàtics) a la unitat d’hospitalització de l’HTVC.

Infermeria preparant medicació d'alt risc amb les armilles de no interrupció.
Infermeria preparant medicació d'alt risc amb les armilles de no interrupció. | Arxiu
Redacció
09 d'agost del 2019
Actualitzat a les 10:28h
Les infermeres del Joan XXIII de Tarragona han iniciat aquesta setmana una estratègia de seguretat del pacient que des d'abril del 2018 ja utilitza l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
Les infermeres de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona han començat a pilotar una estratègia de seguretat del pacient amb l'objectiu d'evitar errors en la preparació i administració de medicaments. Es tracta d'unes armilles que les professionals es posaran quan estiguin treballant amb un tractament farmacològic, la qual cosa permetrà que siguin identificades per a reduir les interrupcions durant aquesta tasca.

A Tortosa aquesta iniciativa funciona des d'abril del 2018 en l'Àrea Mèdica per a millorar la seguretat dels medicaments d’alt risc (citostàtics) a la unitat d’hospitalització de l’HTVC.

Un grup d’infermeres (grup d’intervenció) portava armilles amb el missatge Atenció, no molestar, preparant medicació, gràcies. Els resultats de dos mesos de seguiment demostren que les interrupcions a les infermeres que portaven les armilles s’ha reduït en un 21%.

A través d'aquesta mesura, amb la qual s'informa a pacients i professionals, es pretén establir una estratègia de seguretat del pacient per a disminuir les interrupcions del personal d'infermeria i, en conseqüència, reduir els possibles errors que puguin produir-se per això.

Els professionals indiquen que les interrupcions mentre es preparen fàrmacs augmenten un 13 per cent el risc d'error de medicació, incidint que són un factor "pertorbador" de la infermera, "a la qual genera estrès en la dinàmica del procés infermer i per un altre a ser el principal punt crític a l'hora de la comissió d'errors.

La infermera/er, està exposada a un procés constant d'interrupció que produeix una sobrecàrrega cognitiva en la seva actuació professional el que facilita que es produeixin errors.

A l'Hospital Verge de la Cinta, a part de l'armilla es realitza  la doble comprovació/verificació, durant la preparació i l’administració  dels citostàtics a la unitat per augmentar la seguretat del procés (pacient, dosi, via, hora, tècnica correctes).
En pràctica diària algunes d'aquestes interrupcions poden ser, des de l'alarma d'una bomba de nutrició, fins a un familiar que pregunta per la salut d'un pacient, passant pel telèfon o l'atenció a un company que pugui presentar algun dubte. Amb aquesta senzilla mesura de l'armilla es pot augmentar la seguretat del pacient durant tot el seu ingrés.