Estes són les 16 «Platges Verges» ebrenques, segons Ecologistes en Acció

L'Ametlla de Mar, amb 7 platges, és el municipi de Tarragona i l'Ebre ue aconseguix més distintius

La platja de l'Illot, una de les distingides.
La platja de l'Illot, una de les distingides. | La Cala TV
Redacció
01 d'agost del 2019
Actualitzat a les 19:20h
Setze platges de les Terres de l’Ebre, i nou més de Tarragona i el Baix Gaià han estat distingides enguany com a ‘Platges Verges’, que atorga des de fa deu anys Ecologistes en Acció com a reconeixement a aquelles platges que mantenen un estat més natural. Set de les 16 platges ebrenques es troben a l’Ametlla de Mar, el municipi que en té més de tot el litoral ebrenc i tarragoní: Estany Podrit, Torrent del Pi, platja de Santes Creus, Cala de la Llenya,Caleta del Cap de l’Àliga, Platja de l’Illot, Port Olivet.

A banda de les set platges caleres, a les Terres de l’Ebre també han revalidat els distintius la bassa de l’Arena, la Marquesa i la punta del Fangar de Deltebre; les Timbes i els aiguamolls de Sòl de Riu d’Alcanar; cala Maria i cala Capellans, a l’Ampolla; el Trabucador, a la Ràpita; i els Eucaliptus, a Amposta. També obtenen el reconeixement Cala Jovera, Roca-plana, Capellans i Cala Fonda de Tarragona; el Canyadell d'Altafulla; els Muntanyans de Torredembarra, el Gorg de Creixell  i la platja del Remolar i la Pineda de Cal Francès a Viladecans.

Ecologistes en Acció de Tarragona i l’Ebre sosté que quan arriba la temporada d’estiu, els diferents municipis del litoral duen a terme distintes actuacions en les seves platges per fer-les mereixedores de certificacions anomenades de qualitat, “que lluny de destacar els valors naturals de les mateixes són un exponent de l’existència de tot un seguit d’infraestructures turístiques que afavoreixen la seva massificació i transformació”. Per contra, les platges que es mantenen en el seu estat més natural “són oblidades i amagades quan són, precisament, les que exposen el que havia estat el nostre litoral abans de les transformacions urbanístiques i de massificació de mitjans del segle passat”. És per posar de manifest este valor que atorga una certificació i una bandera de Platges Verges per reconèixer aquelles platges que, no complint amb els requisits exigits per les certificacions ambientals convencionals, tenen en canvi una importància cabdal en la preservació de la biodiversitat natural.

Per reconèixer com a Platja Verge es valora el seu estat natural, els valors de fauna i flora, la dificultat d’accés, que hi hagi la mínima intervenció antròpica, la mínima freqüentació humana en la zona de balneari, que l’accés en vehicles de tracció a motor estiga prohibit a menys de 200 m de la platja i que tinga alguna figura de protecció mediambiental oficial.