Ivan Massagué, director de l'IN-FCTA: «hem vingut per quedar-nos i internacionalitzar la Terra Alta»

El festival de cinema de la Terra Alta es celebra del 4 al 10 d'agost en diferents escenaris de Bot i implica a tota la comarca

L'actor Ivan Massagué lidera el projecte
L'actor Ivan Massagué lidera el projecte | Cuco Cuervo
30 de juliol del 2019
Actualitzat el 29 de novembre a les 19:35h
El Festival de Cinema de la Terra Alta, l’In-FCTA va nàixer a Bot (Terra Alta) el 2017 de la mà de l’actor Ivan Massagué, Director del primer festival, i el grup de dinamització local de Bot, Sorolla’t, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Bot, el Consell Comarcal de la Terra Alta i altres ens i empreses privades de la comarca.

Si bé és cert que esta primera edició va ser pensada, dissenyada i realitzada en un temps record i amb pocs recursos, el resultat final i la participació del púbic de la comarca va superar amb escreix les previsions de l’organització. Això va empènyer els seus organitzadors a impulsar noves edicións del festival, amb la intenció de fer d'esta nova proposta cultural un referent i una cita anual de rellevància a la zona.

Conversem amb Ivan Massagué (Barcelona 1976), conegut per encarnar diversos papers a la petita i a la gran pantalla. Entre els més recents, la sèrie de TV3 Benvinguts a la família.


-Com va néixer i com encareu aquesta tercera edició de l'In-Fcta?

El projecte va néixer fa tres anys aprofitant que teníem un cinema a Bot que feia allà a les seves coses i el seu cinema a la fresca i vam voler aportar el nostre granet de sorra al que ja es feia. Se'ns va ocórrer el projecte d'un Festival d'un cinema on s'impliqués tota la comarca.

Vam girar una mica més la clau al pany i al cinema vam crear un certamen on tota la gent dels 12 pobles de la Terra Alta que volguessin presentessin els seus curtmetratges de 5 minuts a concurs. Per sorpresa nostra el primer any en vam rebre 350. Els vam estrenar a la pantalla del frontón del poble on el Jordi Mulet fa anys que hi programa cine. En aquesta tercera edició venim amb idees noves per fer-lo créixer i molta il·lusió.  

"La Terra Alta té molts racons molt bonics i quan ja portes aquí uns anys la vas entenent"

-És la Terra Alta i Bot un bon paisatge cinematogràfic? En quina localització et quedaries?

Tot el paisatge de la Terra Alta en general és al·lucinant. Sembla similar però alhora cada racó  és diferent. La Terra Alta té molts racons molt bonics i quan ja portes aquí uns anys la vas entenent. A mi m'agrada perdre'm pel secà i de repent topar amb el riu i amb alguna cova. És aquell ambient que desprèn el  paratge bastant salvatge. I a mi tot allò salvatge em tira bastant. Per això vaig sortir de la uniformitat de la ciutat fa molts anys buscant aquest contrast .Vaig venir cap aquí i a poc a poc m'hi vaig quedant.

Tot territori té llum si el saps veure i retratar però aquest és escarpat i ha donat grans fotografies com per exemple en pel·lícules com "Libertarias" de Ken Loach.
 
-És possible portar els cicles de cinema i l'art en general fora dels centres urbans?

Sí que es pot descentralitzar el cinema i la cultura dels centres urbans. Depèn molt també de la resposta de la gent. Però jo trobo que tot són ganes d'aprendre els uns dels altres i de crear sinergies entre els pobles. 

"Volem ser un reclam i un festival de referència"

-I com s'implica tot un poble i tota una comarca?

Vaig escriure un curt promocional del Festival In-Fcta i amb l'ajuda d'uns amics i les seues càmeres hi ha participat tot Bot. És plantejar, programar i tothom s'implica. Es va vestir tot el poble de diferents èpoques. Però aquest pretén ser un Festival de Bot, de la Terra Alta però que pugui arribar al món sencer i millorar cada vegada més. Que siguem un reclam i un festival de referència. 

-Com s'estructura el festival?
 El primer dia, dilluns, el dediquem als cursos a la formació. N'hi ha més d'una trentena. 
Després projectem una película que vaig estrenar jo aquest any "El año de la plaga" que fem al cinema del poble però alhora al 12 cinemes de la Terra Alta a la vegada.És una projecció interactiva.  Després poden fer-nos preguntes vía xarxes que respondrem encantats.

El dimecres fem cinema picnic per a tots els públics al parc. I el dijous estrenem un documental de Javier Ríos que és diu  Return i tracta del càncer, de la malaltia i les injustícies que comporta. I el mateix dia al vespre a les 22.00 presentem Anne de Marta Viña filla de Bot que parla sobre el seu pare i presentarem els actors i li dedicarem la nit al seu treball. 

El divendres al camp de fútbol de Bot tenim projeccions de caire internacional amb diferents escenaris. I finalment dissabte veiem tots els curts amateurs i el jurat delibera.

"la idea es la d'enganxar també als professionals en actiu i fer-los sortir del cercle de la industria cinematografica"

- Aposteu per la formació actoral i cinematogràfica a través de L'IN-FCTA?

Jo el que puc aportar és la meva experiència de tots aquests anys com actor, per això fem de treball actoral. Hi han dos tallers un infantil i per adults.Comptarem també amb Paco Caballero que és un gran director i ens ensenya com un fer un curtmetratge amb poc pressupost de manera molt amena i divertida. I finalment, Javier Ríos farà un curs de com parlar-li a l'actor i com dirigir-lo. Ens esforcem molt perquè aquest festival sigui didàctic no sols entreteniment i si surt un cineasta de la Terra Alta que sigui aquí on per primer cop  trobi les fórmules per tirar endavant els seus projectes. Si som una petita llavor a la seva carrera com cineasta terraltí ,encantats!

Al final la idea es la d'enganxar també als professionals en actiu i fer-los sortir del cercle de la industria cinematografica. Tots ens movem, jo mateix la gran part de l'any la passo a Madrid. Hi ha gent catalana a totes bandes, directors, maquilladors. T''imagines poder girar les tornes i que sigui indústria la que vingui al món rural?

-Quins detalls ens pots desvetllar del jurat d'enguany?

Tenim un jurat de luxe. El Jorge Sanz, la Mireia Aixalà el Juli Fàbregas i el Jordi Díaz. Els dos darrers presentaran la gala inaugural i de cloenda.

-I el dia de l'estrena. Hi haurà glamour a Bot?

I tant hi haurà glamour, gresca,ball, menjar i beure.No hi falta de res! S'han de comprar unes petites acreditacions depèn dels dies que assisteixen. Més que res perquè si volem seguir fent-lo hem de tirar de nosaltres mateixos i fer xarxa els uns amb els altres. No dependre tant de les institucions sinó de les entitats del que et deixa la caseta per gravar... 

-Com a actor este 2019 has estrenat "El año de la Plaga" que projecteu al festival. Què t'ha semblat aquest gènere?

És un gènere al qual no m'hi havia enfrontat mai ,el fantàstic. Ha estat  interessant, divertit, brutal. És a tot hora d'utilitzar la ment i jugar i jugar. I també té pinzellades de comèdia,ha estat una gran experiència. La vam presentar a Sitges la passada edició. 

Al final des de la ficció i el món fantàstic el que du la pel·lícula és afrontar la condició humana,aprofitar el temps i dir a la gent que tenim a la vora com l'estimem abans que sigui massa tard. Al final tot és resumeix en amor cap als altres per molt que et transformen en zombie.

-Hi haurà Festival In-Fcta per molts anys?

Esperem que sí. Què la gent de la Terra Alta ens ho deixi fer. Hi estem treballant durant tot l'any entre tres o quatre i hem vingut per quedar-nos i internacionalitzar la Terra Alta amb la gran resposta que obtenim de la bona gent d'aquesta comarca.