Desmantellen un criador clandestí a Alcanar on sobrevivien gossos abandonats des de feia setmanes

Les protectores parlen d'un dels casos més horrorosos als quals han hagut de fer front | Gossos i cadells desnodrits convivien en gàbies minúscules amb cadàvers dels animals que no havien sobreviscut

Alguns dels gossos salvats dins de les gàbies on malvivien
Alguns dels gossos salvats dins de les gàbies on malvivien | Agosagats
Sofia Cabanes
29 de juliol del 2019
Actualitzat a les 17:51h
El crit d’alerta va arribar dijous passat. El que va passar a continuació, segons expliquen les persones que van acudir per salvar els animals, és la màxima manifestació de l’horror i el patiment d’uns gossos abandonats a la seua sort des de feia setmanes en unes condicions difícils de descriure.

Agents de la Policia Local d’Alcanar, els Mossos d’Esquadra, membres de les protectores Engrescades Terres de l’Ebre, Arca i Agosagats, així com l’alcalde d’Alcanar i la regidora de Salut van acudir dijous passat per socórrer els gossos abandonats en un bungalow que es troba a la part posterior d’una masia propera a la Platja de Maricel. Es tractava d’un criador clandestí de gossos de raça american bully i golden retriever.

La propietària de l’immoble, que tenia llogat el bungalow, havia trucat a la Policia Local alertant de la situació d’abandonament que podrien estar patint una sèrie de gossos que es trobaven a la seua propietat, segons han informat fons municipals a l’aguaita.cat.
Quan la policia va obrir la porta, es va trobar en un escenari dantesc. Immediatament hi van acudir responsables polítics de l’Ajuntament, dotacions dels Mossos i membres de les protectores.

A l’interior d’aquell magatzem clandestí hi havia 17 gossos moribunds, desnodrits i 5 gossos que ja havien mort. La majoria d’ells, tancats en gàbies minúscules i que sobrevivien sobre els seus propis excrements i els cadàvers dels animals que no havien aconseguit aguantar la situació.

Alguns dels cadells que van poder ser salvats Foto: Engrescats Terres de l'Ebre



Els Mossos d’Esquadra han obert diligències penals per un delicte d’abandonament d’animals domèstics. Malgrat l’horror dels fets, el Codi Penal castiga de manera lleu aquestes actituds, amb penes que no superen els 18 mesos de presó en els casos més greus. De moment no hi ha detinguts.

Els gossos supervivents han estat distribuïts entre les protectores Engrescats i Arca. Molts d’ells a causa de processos infecciosos s’han hagut de quedar ingressats en veterinàries.
 “La imatge que em va ha quedar gravada és molt cruel. Allà hi havia cadàvers en descomposició. Gossos compartint gàbia amb cadàvers,... aquells gossos feia temps que estaven allà. Podem parlar de setmanes, però potser mesos i tot. Pel que sembla, els gestors d’este criador van abandonar els animals a la seua sort”, explica en declaracions a l’aguaita.cat l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, que continua: “va haver una situació que em va deixar paralitzat. Va ser contemplar un gosset que compartia gàbia amb un cos en descomposició. Aquell cadellet se’m va quedar mirant amb les orelles catxes,... a partir d’aquí ja no vaig poder més, la situació em va superar. La calor, l’olor,... era indescriptible”.
 

Membres d'Engrescades netejant un dels gossos salvats Foto: Engrescats Terres de l'Ebre


En respectius comunicats difosos a través de les xarxes socials, les protectores Engrescats, Arca i Agosagats parlen de la situació “mai viscuda”, malgrat que en el seu dia a dia han de conviure, sovint, amb situacions difícils i demanen ajuda per front a les despeses que comportarà curar i cuidar estos animals.

L’Ajuntament d’Alcanar, per la seua banda ha demanat a tota la ciutadania que no deixe passar ni un sol dia si es coneixedora de situacions d’esta índole. L’alcalde també ha volgut traslladar el seu agraïment i admiració a les membres de les protectores que van acudir per salvar els gossos.