Les Cooperatives d'oli del Baix Ebre i Montsià, contra la Proposició de Llei del PSC per protegir les oliveres monumentals

Defensen la protecció de les oliveres però no amb una llei que veuen “ambigua” i que “criminalitza al pagès per l’arrencada, a base de sancions de fins a 500.000 euros

per Redacció , Tortosa, 27 de juliol de 2019 a les 13:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les cooperatives que formen part de l’Associació de Cooperatives de l'Oli del Baix Ebre i Montsià (ACOBEM), s’han mostrat contràries a la Proposició de Llei sobre la proteccin d’Oliveres Monumentals presentada pel PSC. Les cooperatives associades (Godall, La Galera, La Sénia, Mas de Barberans, Olivarera de l Baix Ebre, Sant Gregori, Sant Isidre, Sant Roc, Agrícola del Camp Sta. Bàrbara, Soldebre, Ulldecona), han emés un comunicat en què exposen que els dies quatre i divuit de juliol, arran de les compareixences per la proposta de llei al Parlament, van acudir per defensar els interessos dels pagesos i les oliveres de la zona i van dixar clar que defensen la protecció de les oliveres però no amb una llei que veuen “ambigua” i que “criminalitza al pagès per l’arrancada, a base de sancions de fins a 500.000 euros i no reflectix cap tipus de compensació econòmica per al seu manteniment”, sostenen.

Recorden que “els productors i propietaris de les finques són els principals interessats en protegir, cuidar i cultivar els arbres i lamenten que no se’ls haja consultat esta proposició de llei abans de la seua presentació i consideren que pot provocar l’efecte contrari a l’esperat”. Les finques d’oliveres de secà –recorden- per la seva baixa rendibilitat es troben en perill d’abandonament i no pot recaure sobre el pagès el manteniment a pèrdues del territori. Entre d’altres van sol·licitar “una definició clara del que es considera olivera monumental, voluntarietat per acollir-se, racionalitat en les sancions, concreció en la norma financera i portes obertes per situacions especials”, exposen en el comunicat.

 

Participació