Un projecte artístic als ullals de Baltasar vigilarà la possible presència del Gambusí

Albert Gusi va resultar guanyador amb aquesta obra del premi "XYZ "que organitza el Centre d'Art Lo Pati i l'Ajuntament d'Amposta

per Redacció , Amposta, 22 de juliol de 2019 a les 17:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dotze càmeres instal·lades al voltant d'un dels ullals de Baltasar vigilarà entre aquest pròxim dissabte i fins el 15 de setembre la possible presència d'aquest ésser mitològic en aquest singular espai del parc natural del delta de l'Ebre. El projecte de seguiment, o com tradicionalment es coneix de caça del gambusí, és l'obra guanyadora de la quarta edició del concurs XYZ, que organitza el Centre d'Art de les Terres de l'Ebre – Lo Pati amb l'Ajuntament d'Amposta. La idea, segons el seu creador, l'artista Albert Gusi, és posar el focus en els ullals de Baltasar, un lloc "singular i únic", amb "una altra mirada" en sintonia a les iniciatives que proliferen d'hibridar l'art contemporani amb el paisatge.
Gusi relata que, documentant-se per un altre projecte als mateixos ullals el passat 6 d'abril, la seva càmera va captar la presència del que podria ser un gambusí emergint de l'aigua d'un dels ullals. Aquesta va ser la idea originària del projecte guanyador de l'XYZ entre les disset propostes participants. Ara podrà plasmar-la en este espai, en forma de seguiment entre el pròxim dissabte i el dia 15 de setembre "per vore si torna a aparèixer". Per aconseguir-ho, ha instal·lat una dotzena de càmeres en punts estratègics i convida el públic a participar en el projecte recuperant l'interès pels ullals.


"Aquí posem la mirada als ullals. No només el gambusí: ens serveix de fil conductor. Però en el context que volem explicar qui té el protagonisme és els ullals. És un espai natural magnífic. L'obra artística contemporània és dinàmica, busca que la gent entengue el projecte, amb aquest humor i aquesta ironia si cal, i que participe la gent amb les seves històries mitològiques", argumenta Gusi, en plena tasca de preparació del projecte al voltant d'una de les surgències d'aigua en forma de basses que configuren el paisatge natural dels ullals.

L'artista considera que aquesta voluntat d'hibridar paisatge i art contemporani no és habitual en altres espais i posa en valor la singularitat d'este espai. "Descontextualitzem per contextualitzar: traiem l'art al carrer, on la gent no el veu, en espais on la gent se sente identificada. Costa molt que entre la gent en centres d'art contemporanis. Si la gent no hi va el traiem", subratlla la codirectora del certamen, Antònia Ripoll, tot recordant que els anteriors projectes van intervenir en espais com la barra del Trabucador, el pont penjant o les torres de vigilància del tram final del riu.


"Els ullals són els ulls de la terra: no se saben d'on surt. Aquesta màgia ens port portar a qualsevol lligada amb la història, a qualsevol cosa lligada amb la natura", apunta Ripoll, tot remarcant el component antropològic darrere de la intervenció als ullals, com un espai carregat de màgia, simbolisme i relats populars. El director del parc natural del delta de l'Ebre, Francesc Vidal, ha mostrat el suport de l'organisme a la iniciativa i ha celebrat la vinculació d'un projecte artístic en aquest espai. L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, i el director territorial del Departament de Cultura, Ferran Bladé, han emfatitzat, per la seva banda, el caràcter trencador dels projectes que proposa l'XYZ.

 

Participació