​Costes tanca el Xiringuito de la Costa de la Ràpita

El tancament s'ha dut a terme este migdia

El Xiringuito de la Costa ha quedat precintat este divendres
El Xiringuito de la Costa ha quedat precintat este divendres | Cedida a l'aguaita.cat
Sofia Cabanes
19 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:32h
Els Mossos d’Esquadra han efectuat este divendres al migdia per ordre del Servei Provincial de Costes depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica, el tancament del Xiringuito de la Costa.

La setmana passada, segons va avançar l’aguaita.cat, una actuació dels Mossos derivada de la denúncia d’un particular, va destapar que l’establiment turístic ha funcionat durant dècades sense permisos ni llicències de cap tipus i que, d’entre d’altres, no feia una gestió correcta de les aigües fecals.

A partir d’aquella actuació, Costes, ha requerit, segons ha pogut saber este mitjà, l’actuació de Mossos per tal de “suspendre de forma immediata, l’ús i l’activitat de l’establiment”. Una acció que s’ha dut a terme este mateix divendres amb el precinte de totes les instal·lacions.

Una denúncia interposada el passat 11 de juliol per part d’un particular va ser l’últim detonant d’una situació plagada d’irregularitats que l’establiment turístic, un dels emblemes i reclams del sector turístic rapitenc ha arrossegat durant dècades.

L’any 2009 una sentència de l’Audiència Nacional desestimava un recurs contenciós administratiu de l’Ajuntament de la Ràpita formulat contra una resolució del Ministeri de Medi Ambient que al 2005 ja va denegar (tot i que ja duia dècades funcionant) la concessió per fer ús d’aquell espai situat en domini marítimo-terrestre i s’ordenava l’aixecament o desmantellament de les instal·lacions. Una acció que mai es va dur a terme i que ha comportat en els darrers anys la incoació de diversos expedients sancionadors en què, s’imposava, entre d’altres, el cessament de qualsevol activitat lucrativa. Una altra ordre que els propietaris del Xiringuito, van recórrer per la via contenciosa administrativa i que van ser desestimades pels estaments judicials.
 

Els precintes impedeixen l'accès i qualsevol activitat al Xiringuito de la Costa Foto: Cedida a l'aguaita.cat



El mateix 2009 l’empresa propietària del Xiringuito de la Costa va intentar regularitzar de nou la situació, a través de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, però l’Administració Catalana també va denegar la concessió de l’ocupació de l’espai.
L’actuació duta a terme divendres passat pels Mossos d’Esquadra va permetre constatar, novament, que l’establiment fincionava sense llicència d’activitat, manca d’assegurança, falta de certificat d’extintors, manca d’un pla de riscos laborals, la falta de fulls de queixes, no disposava d’un pla d’autoprotecció, així com mancances de rètols i la deficient gestió de les aigües fecals.

Paral·lelament, a més, els Mossos també van actuar per ordre de l'Agència Tributària i van precintar dues golondrines de la mateixa empresa que gestiona l’establiment turístic, que van quedar embargades per impagament de les sancions.

Aquella mateixa tarda, però, les golondrines va tornar a navegar gràcies a un pacte sobre el pagament amb l’Agència Tributària i esta setmana, fins el precinte d’este divendres, el Xiringuito tornava a funcionar amb normalitat.

La denúncia efectuada per un particular la setmana passada i la posterior actuació dels Mossos ha precipitat, però, els fets. Costes ha acabat executant l’expedient que fa anys té sobre la taula.

Fonts de l'administració estatal han asseverat a l'aguaita.cat que el Ministeri disposa d'una partida d'uns 150.000 euros per desmantellar les instal·lacions.