Amposta obre dos pisos de suport per a persones amb problemes de salut mental

Les Terres de l'Ebre disposen actualment de 16 places, que permeten potenciar l'autonomia personal i afavorir la integració dels malalts

per Redacció , Amposta, 18 de juliol de 2019 a les 19:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amposta disposa de dos pisos de suport per a persones amb problemes de salut mental operatius des de principis d'este mes de juliol. Són concretament sis places –ampliables a vuit- que gestiona la Fundació Pere Mata i estan concertades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Estos habitatges, integrats en comunitats de propietaris com els altres residents, permeten a les persones malaltes potenciar la seua autonomia personal i social, afavorint la seua integració a la vida comunitària, amb la supervisió diària i suport d'un equip professional. La seua posada en marxa suposa ampliar el nombre de recursos d'este tipus a les Terres de l'Ebre en quinze places –nou de les quals, a Tortosa-.

De moment, són dos els usuaris que han inaugurat estos pisos de suport, tot i que la idea és arribar als vuit previstos pròximament. "Fomentem l'autonomia de la persona i fem que la inserció a la comunitat siga el més normalitzada possible", ha indicat Lucía Martínez, responsable de la xarxa de pisos de suport de la Fundació Pere Mata. Així, ha precisat, les persones malaltes treballen el dia a dia a l'habitatge, fomentant hàbits, com l' alimentació saludable, supervisió de la medicació o la inclusió a recursos diürns com centres de dia o clubs socials perquè puguen fer activitats i no passen tot el dia al pis. 


Personal d'atenció directa, monitors auxiliars de domicili, acudixen els 365 dies de l'any per ajudar-los en estes tasques. La idea és que puguen ocupar-lo temporalment per facilitar la integració –establint-se per elles mateixes o als seus domicilis habituals- així com permetre la rotació de les places i l'entrada de nous usuaris. 

De forma paral·lela, i vinculada a la posada en marxa d'estos pisos, la Fundació Pere Mata ha posat en marxa a la seua Unitat Polivalent a Amposta un pis-escola que, en bona mesura, servix també de pont per a les persones malaltes perquè puguen accedir a estos habitatges. Està en funcionament des de principis de maig i compta amb mitja dotzena d'usuaris. Segons la directora mèdica del centre, Cristina Vila, este equipament permet ajudar a donar-los "la capacitat perquè puguen viure de forma independent", aprofitant tots els recursos i sota l'atenció dels terapeutes de l'hospital.


Ajudar de forma completa

"Fins ara, no podíem donar de forma completa tota l'ajuda per abordar la seua recuperació i funcionalitat", apunta Vila. Únicament es programaven tallers concrets, com de cuina, per treballar en esta línia. Este pis escola canvia la perspectiva en este sentit perquè permet també preparar les persones malaltes, no només per poder accedir als pisos de suport, sinó també per establir-se en un domicili propi o tornar al familiar, tenint en compte que, en molts casos, dixen de tindre el suport de les famílies, perquè es fan més grans, i es veuen abocats a viure sols. "Treballem els hàbits quotidians i millorem la seva qualitat de vida", ha resumit. A les Terres de l'Ebre, segons ha precisat, hi ha un es 2.000 persones que patixen trastorns mentals greus o complexos a les quals es dirigix este servei. La gran assignatura pendent, però, segons reconeix el gerent de la Fundació Pere Mata, Enric Cardús, és la seua integració laboral al territori, encara molt baixa.

La directora dels serveis territorials del Departament, Rosanna Fatsini, ha subratllat, per la seua banda, que la posada en marxa dels pisos permet "equilibrar" els recursos de salut mental que s'oferixen a les Terres de l'Ebre amb la resta de territoris del país. Fatsini aposta per fomentar recursos més inclusius i poder donar les solucions adients segons les necessitats i interessos de cada usuari.

 

Participació