Territori inspeccionarà l'abocador de Riba-roja abans de deu dies per decidir sobre la revisió de la llicència ambiental

El Govern demana a la CHE un increment del cabal al tram final de l'Ebre, on es recomana no navegar amb barques de motor, per a la Via Blava d'este dissabte

per Redacció , Tortosa, 17 de juliol de 2019 a les 18:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Territori inspeccionarà durant els pròxims deu dies el dipòsit de residus industrials no perillosos que es construïx al terme de Riba-roja d'Ebre per poder decidir sobre la revisió de la llicència ambiental que el podria fer inviable. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha revelat que inspectors de la Generalitat van revisar este dimarts les obres al camí d'accés a l'abocador. A partir del resultat d'estes dos accions, ha avançat, es prendrà la decisió final al respecte després que este mateix dimecres caduque formalment la vigència de la llicència. D'altra banda, el Govern ha demanat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que desembasse un cabal suficient al tram final per poder desenvolupar amb garanties els actes de la cinquena Via Blava el pròxim dissabte, que inclou una ruta turística pel riu amb la participació d'una quinzena d'embarcacions.

Estos han estat alguns dels aspectes que s'han abordat en la reunió d'este dimecres al matí del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat. La manca de cabal al tram final, de fet, va obligar dimarts l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) a aconsellar no navegar pel tram final del riu amb embarcacions per raons de seguretat. Durant els últims dies, el cabal de l'Ebre ha baixat a nivells inferiors als 80 metres cúbics. "Un desembassament en època d'extrema sequera és complicat", ha admès Pallarès, tot criticant l'excés de poder de les companyies hidroelèctriques a l'hora de regular els cabals. Malgrat això, ha explicat que esperen resposta de la CHE sobre la petició d'un cabal que permeta navegar este cap de setmana.


La reunió, d'altra banda, ha servit també per continuar abordant les valoracions de danys de l'incendi de la Ribera d'Ebre que aporten comunitats de regants i municipis. Segons Pallarès, encara no es disposen de totes les dades completes i s'està delimitant les àrees forestals dels terrenys agraris. En qualsevol cas, ha assumit que el Govern demanarà la declaració de zona d'emergència –anteriorment coneguda com a catastròfica- si els ajuntaments afectats així ho demanen.

 

Participació