Compromís demana al bisbe de Tortosa que s'eliminen els símbols franquistes de les esglésies

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha enviat dos cartes, als bisbats de Tortosa i de Sogorb-Castelló, recordant-los la pervivència de plaques i símbols franquistes en moltes esglésies de les dos diòcesis

Església parroquial de Cinctorres.
Església parroquial de Cinctorres. | Cedida
Redacció
16 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:51h
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha enviat avui de manera oficial dos cartes, als bisbats de Tortosa i de Sogorb-Castelló, recordant-los la pervivència de plaques i símbols franquistes en moltes esglésies de les dos diòcesis i demanant que els eliminen.
Mulet ja va enviar en setembre de 2018 un total setanta cartes dirigides a totes les diòcesis d’Espanya i també al Vaticà, demanant eliminar tota classe de simbologia que encara es mantenia en molts temples i complir d’esta manera amb la llei de memòria històrica.

Compromís, que va iniciar des del Senat una campanya per retirar simbologia franquista de tot l’Estat i ha aconseguit eliminar més de 2500 símbols i carrers en més de 530 municipis, ha exposat com en molts municipis, quan s’ha posat en coneixement de l’alcaldia la persistència de certs símbols, des dels ajuntaments s’han vist incapaços de poder actuar al trobar-se estos símbols o plaques en espais religiosos.

El portaveu de Compromís ha explicat que “nosaltres ja vam presentar una proposta de llei per a que qui no retire estos símbols, siga un ajuntament o una confessió religiosa, tinga la corresponent sanció, l’actual llei no imposa terminis ni règim sancionador i  aixó permet que moltes esglésies encara mantinguen plaques i símbols d’exaltació del franquisme”.

Mulet ha aportat als bisbats algunes fotografies: “Malauradament són només alguns dels exemples, hem pogut localitzar fàcilment els carrers franquistes que encara existixen per milers en tot l’Estat, demanant eixes dades a l’Institut Nacional d’Estadística, però en casos de plaques commemoratives, no hi ha cap registre, i s’ha d’anar fent el llistat en base a l’aportació de veïns que ens ho comuniquen”. En el cas del bisbat de Tortosa, Mulet ha aportat els casos de l’església arxiprestal de Sant Mateu o de l’església parroquial de Cinctorres  (en este últim  cas el propi ajuntament va sol·licitar el canvi al bisbat al ser requerit per Compromís) en el cas de la diòcesi de Sogorb-Castelló, Mulet ha aportat fotografies d’Almassora, Serratella, el Toro o Arañuel . “Sabem que segurament a partir de fer públic aquesta petició, se’ns aportaran més casos concrets”, ha apuntat Mulet.

Igualment, Mulet ha enregistrat per via parlamentària  una pregunta escrita al Govern en funcions per demanar-li  prenga mesures en estos casos i s’acabe amb la impunitat.