ERC pren possessió a les presidències dels quatre consells comarcals ebrencs

Joan Roig, al Montsià; Xavier Faura, al Baix Ebre; Gemma Carim, a la Ribera d'Ebre i Neus Sanromà, a la Terra Alta són els 4 nous presidents

Joan Roig, al Montsià; Xavier Faura, al Baix Ebre; Gemma Carim, a la Ribera d'Ebre i Neus Sanromà, a la Terra Alta són els 4 nous presidents
Joan Roig, al Montsià; Xavier Faura, al Baix Ebre; Gemma Carim, a la Ribera d'Ebre i Neus Sanromà, a la Terra Alta són els 4 nous presidents | Cedida
Sofia Cabanes
16 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:33h
Joan Roig, al Montsià; Xavier Faura, al Baix Ebre; Gemma Carim, a la Ribera d’Ebre i Neus Sanromà, a la Terra Alta. ERC ha formalitzat este dilluns al vespre la presa de possessió a la presidència dels consells comarcals de les quatre comarques ebrenques. Només a la Terra Alta on JuntsxCat havia aconseguit mantenir l’hegemenodia amb 9 consellers, els republicans, amb 6, han hagut de formalitzar un pacte amb la UPTA (Unió per la Terra Alta), la FIC, Entesa i l'Agrupació d'Electors de Bot que ha trencat la hegemonia històrica dels neoconvergents.
 

Joan Roig durant el discurs d'investidura Foto: Àlex Espuny


“Prioritzar les persones i l’equilibri entre pobles”, al Montsià 

Amb majoria absoluta de consellers (13) ERC n’ha tingut prou amb els seus vots per proclamar l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, com a nou president del Consell Comarcal del Montsià, prenent el relleu, d’una altra canareva Carme Navarro. La resta de consellers comarcals, 5 del PSC, 5 de JuntsxCat i 2 dels Comuns es van abstenir.

En el seu discurs d’investidura Roig va voler subratllar la necessitat “d’unió entre tots els pobles per executar els grans projectes de comarca”. Entre les seues prioritats del mandat que ara s’inicia hi ha les persones i “tots aquells serveis per resoldre les seues necessitats del dia a dia” i també els pobles, per oferir serveis òptims i de qualitat i sobretot “estar atents a les necessitats dels municipis menuts sense recursos, és a dir l’equilibri territorial”, va emfatitzar Roig.
 
El nou president també va posar en relleu que la “majoria plenària no serà en cap cas sinònim d’exclusió” i que farà “política de ma estesa i de portes obertes” amb l’oposició. “Hem de compartir idees, compartir ambició de millorar la vida dels veïns i veïnes i compartir treball i esforç”, va concloure.
 

Ple d'investidura al Baix Ebre Foto: Cedida

 
“Altaveu reivindicatiu” al Baix Ebre

Millorar la qualitat de vida de la ciutadania, dinamitzar econòmicament la comarca, evitar el despoblament, fer del Baix Ebre un referent en termes de sostenibilitat i ecologia i treballar per l’equilibri territorial de forma mancomunada amb la resta de comarques ebrenques són els principals objectius del pacte de govern firmat entre Esquerra i Movem i pel qual el tortosí Xavier Faura n’ha estat escollit com a president del l’ens comarcal.

En el seu discurs d’investidura, Faura va advocar per tal que el Consell Comarcal siga “l’altaveu reivindicatiu del territori, per això us proposo que siga l’espai de debat on alcaldes i càrrecs electes consensuem el model de creixement del Baix Ebre”, ha manifestat.

Faura s’ha compromès a cercar amplis acords amb la resta de partits i institucions del territori. “Hem de fixar conjuntament les polítiques de col·laboració amb els productors agrícoles de quilòmetre zero, debatre sobre la xarxa de comunicacions i transport públic o el model de creixement turístic i industrial”, ha dit Faura. Durant el seu discurs, Faura també ha denunciat la situació de repressió que viu el país per la convocatòria del referèndum de l’1-O.
 

Gemma Carim repeteix com a presidenta de l'ens comarcal de la Ribera d'Ebre Foto: Cedida


Clam pel “consens” a la Ribera

Gemma Carim ha renovat el càrrec de presidenta, si bé en la legislatura passada ho feia sota el paraigües del PDeCat. Carim ha rebut 18 vots favorables de 19 possibles de tots els consellers, excepte del representant de la Federació d’Independents de Catalunya, que s’ha abstingut.

En el seu discurs d’investidura Carim va demanar unitat per superar les dificultats per les quals passa la comarca: “coincidim tots en un moment crucial que viu la Ribera d’Ebre, i amb la necessitat d’unitat per arribar a consensos i els màxims acords possibles en una legislatura que apostarà per una Ribera viva i activa. Tots els reptes requereixen consensos amplis i de conjunt. Sabem clarament què és el que no volem com a comarca”.

En el proper ple, que se celebrarà a finals de juliol, es donaran a conèixer les àrees de govern i quins càrrecs ocuparà cada conseller.
 

Neus Sanromà al seu nou despatx com a presidenta Foto: Cedida

 
“Canviar dinàmiques” a la Terra Alta

A la Terra Alta, Neus Sanromà ha sigut elegida amb el suport de 10 consellers comarcals dels grups d'ERC (6), Unió per la Terra Alta (2), Entesa (1) i Federació d'Independents de Catalunya Neus Sanromà és regidora de l'Ajuntament d'Arnes i s'ha convertit en la primera dona que presidix la institució comarcal terraltina.

En les seues primeres paraules com a presidenta comarcal, Sanromà ha destacat que el pacte que l'ha portat a la presidència implica 8 dels 12 alcaldes de la comarca, la qual cosa li garantix un ampli suport. Tot i això, ha manifestat que el nou govern té la "porta oberta" a les aportacions i propostes que puga fer el grup de Junts per Catalunya, a l'oposició, per a tirar endavant la comarca.

En el seu discurs, Neus Sanromà ha assegurat que és persona de "conviccions clares" i identificada amb la filosofia del cooperativisme. Sanromà s'ha mostrat partidària de canviar les dinàmiques, les polítiques i les metodologies de treball del Consell Comarcal després de trenta anys de governs convergents.