Santa Bàrbara deixa d'organitzar el bou capllaçat i les vaquetes infantils per la pressió dels animalistes

Comissió de bous reconeix que fins que no es definista el concepte de "participació activa", no es faran este tipus d'actes

Imatge d'un bou capllaçat a Santa Bàrbara
Imatge d'un bou capllaçat a Santa Bàrbara | AnimaNaturalis
Redacció
15 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:40h
L’Ajuntament de Santa Bàrbara ha suprimit per primer cop del seu programa de Festes Majors el bou capllaçat infantil i les vaquetes infantils. La decisió arriba com a conseqüència de la pressió de les entitats animalistes. Fa dos anys, Animanaturalis va interposar una denuncia per la celebració del bou capllaçat infantil, que va comportar l’obertura d’un expedient sancionador per part del Servei de Joc i Espectacles de la Generalitat a les Terres de l'Ebre.

En declaracions a la Plana Ràdio, Ximo Martí, membre de la Comissió de Bous de Santa Bàrbara i de la Penya Taurina Planers pels Bous ha reconegut que el poble està “a l’úll de l’huracà”. Segons Martí, la controvèrsia rau en la consideració de “participació activa” per part de menors. “Per a nosaltres participació activa és anar prop del bou i per a uns altres és anar a 20 metres. Fins que no es definisca què és activa i què no, deixarem de fer el manset capllaçat per als xiquets, perquè el que no volem cada any és pagar denúncies i que el poble les haja de pagar”.

A més del “manset capllaçat” també s’han deixat d’organitzar la matinada de vaquetes, “on la participació de menors és complicada de vigilar”. L’any passat ja no es va celebrar per la pluja i, enguany, no s’ha inclòs al programa. Per compensar la supressió d’estos actes, la Comissió Taurina ha organitzat un concurs de ramaderies i un bou capllaçat.

Segons AnimaNaturalis, Santa Bàrbara feia molts anys que organitzava els bous infantils “fora de la llei”, almenys des de 2010. L’entitat animalista assegura que “és habitual la participació de menors en este tipus d'actes taurins, on sempre es veuen nens molt petits agafats dels pares que van darrere del bou. En el cas de Santa Bàrbara, però, la participació de menors de 14 anys era extraordinàriament alta”.

La supressió dels actes de bous dirigits als infants ha estat acollida amb satisfacció per als denunciants: "Ens alegra este pas endavant que ha pres Santa Bàrbara, per a garantir la seguretat dels animals i de les persones", explica Aïda Gascón, directora d´AnimaNaturalis. "Era tradicional des de feia anys que deixessin anar vaquetes a les set del matí d´un diumenge, on hi participava el jovent enllaçant amb la festa de la nit anterior, en condicions físiques i morals més que qüestionables", afegeix.

AnimaNaturalis també es congratula del fet que el pressupost municipal per a bous s’haja reduït, passant dels 22.000€ habituals als 17.000€, segons es va comunicar al passat ple de l´ajuntament del mes de maig.