UP reclama un decret llei urgent de mesures de reposició del béns afectats pel foc de la Ribera d'Ebre

El sindicat agrari lamenta que este dimarts el Govern no fes honor a la seua paraula i no aprovés un primer paquet de mesures inajornables mitjançant decret llei

Pla general d'una finca agrícola del terme de Flix.
Pla general d'una finca agrícola del terme de Flix. | S.B.
Redacció
10 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:11h
Unió de Pagesos ha traslladat al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, al Departament de Presidència i als delegats del Govern de les Terres de l’Ebre i Lleida, la "imperiosa necessitat" que el Govern català promulgue, de forma urgent, un decret llei de mesures de reposició immediata i inajornables per a la reposició d’aquells béns agraris imprescindibles per assegurar la continuïtat i viabilitat de les explotacions agràries. Estos béns agraris inclouen les instal·lacions de reg o el bestiar, que van quedar malmesos o destruïts per l’incendi que es va iniciar a la Ribera d’Ebre el 26 de juny i que va afectar també municipis de les Garrigues i el Segrià.
 
El sindicat, d'una banda, ha recordat a les administracions que ni les explotacions que no poden regar, ni les parts afectades per l’incendi, ni la resta de les superfícies agràries, així com, la reposició del bestiar malmès, no poden esperar a la tramitació ordinària de les mesures que la Generalitat en solitari o en coordinació amb l’Administració General de l’Estat posin en marxa els propers mesos, ja que aquestes afectacions posen en risc la continuïtat i viabilitat de les explotacions.

Per altra banda, el sindicat agrícola ha recordat també a les administracions que la normativa de la Unió Europea impedeix ajudar les actuacions que s’hagen dut a terme abans que els afectats hagen tramitat la sol·licitud corresponent. Esta mesura afecta la reposició del potencial productiu agrari i forestal, incloses les instal·lacions i edificis agraris malmesos o destruïts.
 
El sindicat lamenta que este dimarts el Govern no fes honor a la seua paraula i no aprovés un primer paquet de mesures inajornables mitjançant decret llei. "Això hagués permès que este dimecres s’hagués publicat la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i que els afectats haguessen pogut presentar la seua sol·licitud d’ajut. D'aquesta manera, els afectats podrien iniciar les actuacions de recuperació del potencial productiu, sense que iniciar-les els exclogués dels ajuts", lamenta el sindicat.