Sanció de 5,5 milions d’euros a Endesa Energía XXI arran d’una denúncia del gremi d’instal·ladors

La Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya i el Gremi d’Instal·ladors del Montsià-Amposta valoren molt positivament la resolució de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència

Visita a les noves oficines d'endesa a Vic.
Visita a les noves oficines d'endesa a Vic. | Adrià Costa
Redacció
09 de juliol del 2019
Actualitzat el 10 de juliol a les 15:22h
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat una sanció de 5,5 milions d’euros a Endesa Energía XXI per una infracció “greu” de l’article 3 de la Llei de Defensa de la Competència, consistent en el “falsejament de la lliure competència per actes deslleials”, en utilitzar la seva comercialitzadora regulada de gas i electricitat per captar consumidors per la seua comercialitzadora en el mercat lliure, més rendible per a l’empresa, entre els anys 2012 i 2014.  La sanció arriba arran d’una denúncia interposada per la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) i el Gremi d’Instal·ladors del Montsià-Amposta, que han mostrat la seua satisfacció per la resolución de la CNMC.

“Estem molt satisfets de la resolució de la CNMC perquè dona sentit a tota la feina altruista que duen a terme molts instal·ladors que treballen dins els Gremis i que alhora, formen part de FEGICAT. Independentment que Endesa Energía XXI recorra, tenim una primera resolució que ens atorga la raó. A més, la CNMC reconeix que Endesa Energía XXI era conscient de la vulnerabilitat d’estos consumidors al dur a terme les pràctiques denunciades”, ha afirmat en una nota de premsa Joaquim Esteban, president del Gremi d’Instal·ladors del Montsià-Amposta.

Esteban afegix que “aquest és un èxit que ens avala com a institució i que és, intrínsecament, part fonamental de qui som i de què fem, ja que és un acte de defensa del nostre col·lectiu”. Segons sosté, no es podía permetre que al consumidor li arribe la factura PVPC (Preu Voluntari Petit Consumidor) o TUR (Tarifa Últim Recurs), la que reben la major part dels usuaris, i l’empresa comercialitzadora d’últim recurs aprofités les dades del client i la factura per fer publicitat dels seus productes i serveis i alhora traspassar al client al mercat lliure. “Això era un clar atac a la competència en l’àmbit de les activitats dels instal·ladors de FEGICAT, on Endesa Energía XXI s’aprofitava de la posició de domini del mercat i posava en situació de vulnerabilitat al nostre col·lectiu. Davant una situació tan irregular i injusta vam interposar la denúncia i la resolució de la CNMC ens ha donat la raó”, ha apuntat.

La unitat d’acció a través de FEGICAT ha permès interposar esta denúncia. FEGICAT representa a les 5.500 empreses de Catalunya de les quals un 80% són micro empreses o pimes, amb 29.000 treballadors directes i una facturació anual acumulada de 1.350.000.000 € aproximadament (1,73% del PIB de Catalunya). FEGICAT està formada per 19 associacions professionals (gremis) que són Barcelona, Baix Llobregat, Barcelonès Nord i Baix Maresme (AEMIFESA), l'Hospitalet del Llobregat (APEI), el Bages i Berguedà (GBB), Sabadell i Comarca, Vallès Oriental, Alt Empordà (ADICAE), el Baix Camp, el Montsià-Amposta, Deltebre, Maresme, Alt Maresme (AEMAM), Alt Penedès, Cerdanyola-Ripollet-Montcada (CRM), el Garraf, Lleida (AGRISEC), l'Anoia i Osona (AICO).