El festival mónFILMAT: un pont cinematogràfic entre les Terres de l'Ebre i el Món

El certamen, que encara la recta final, convida el festival Kunturñawi de l'Equador i dona protagonisme als realitzadors del territori en els seus darrers dies

Presentació del Film Equatorià Cenizas al Festival Món Filmat
Presentació del Film Equatorià Cenizas al Festival Món Filmat | ACN
Redacció
05 de juliol del 2019
Actualitzat a les 17:57h
El Festival Internacional de Cinema i Paisatge mónFILMAT que celebra enguany la seua quarta edició vol convertir-se en un pont d'unió entre que creadors i aficionats de les Terres de l'Ebre a altres realitats cinematogràfiques d'arreu del món. Fruit d'esta voluntat és la presència com a convidat especial en esta quarta edició del Festival de Cine Ecuatoriano Kunturñawi. Esta col·laboració ha permès projectar la pel·lícula 'Cenizas', guardonada en este mateix certamen, i que ha comptat amb la presència de la seua directora, Piedad Zurita.

MónFILMAT arriba a la seua recta final este cap de setmana reivindicant i donant protagonisme també als realitzadors del territori. Per primera vegada, el certamen organitza una taula rodona on participen cinc directors ebrencs i es projectaran diversos films amb signatura del territori.

Organitzat per Lo Pati – Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, el certamen ja va ser concebut inicialment amb la idea d'obrir la seua proposta no només a atres territoris, sinó també a rebre propostes cinematogràfiques. No ha estat fins esta edició, però, reconeix el seu codirector, Xavier Miró, que s'ha pogut fer efectiva esta col·laboració d'experiències similars en altres llocs del món. Per això, enguany, destaca la presència com a convidat especial del festival equatorià Kunturñawi –ull de còndor, en llengua quítxua-.

"L'hem triat perquè teníem vincle amb el país i funciona força com nosaltres: no és un lloc únic sinó itinerant. Funciona a quatre comarques diferents de l'Equador amb molta voluntat pedagògica, no és un festival convencional. La fundació que hi ha al darrere, Arte Nativo, vetlla molt pels drets i l'accés a la cultura de les comunitats indígenes Té molt component social i, fins i tot, reivindicatiu. També és un territori q té mar i muntanya, això que vivim també aquí, i ampliar paisatges", raona Miró.

La participació d'este festival es va concretar amb la selecció d'una pel·lícula premiada i relacionada amb el paisatge dins de la secció mónFestival. "Creia que seria difícil", apunta. En absolut: l'elegida ha estat 'Cenizas' va guanyar els premis de direcció, guió i edició. , Piedad Zurita, es va mostrar predisposada també a participar en el certamen i, finalment, estarà a Amposta tot el cap de setmana. "Anem parlant, fent xarxa i buscant sinergies. Mirem com funcionen ells i què podem aportar nosaltres", afegeix Miró.

"Ens va motivar molt la invitació. Nosaltres tenim un festival internacional i ens interessa que el cinema equatorià es difongui, es conegui", explica Zurita, sorpresa pel fet que una ciutat de 20.000 habitants tingui un festival com monFILMAT i, al mateix temps, lamentant que, malgrat molta gent coneix el cinema colombià, per exemple, no passa així amb el del seu país. "Volem que es conegui el cinema i les nostres històries. El cinema és la identitat, és la imatge del país", conclou. 'Cenizas', la pel·lícula de Juan Sebastián Jácome, premiada per triplicat que representa aquest la cultura cinematogràfica del país, és un drama familiar sobre abusos sexuals enmig de l'explosió d'un volcà. 

Per què no es coneix prou encara el cinema equatorià?
"No han hagut polítiques públiques de difusió del cine. Es produïa molt poc: una pel·lícula cada cinc anys als 70, una cada tres anys als 90. Al 2015 van haver quinze llarmetratges, l'any passat vam rebre 75 pel·lícules del país. Avui en tenim 90. La producció ha crescut molt i, sobretot, en qualitat", apunta. Bona part d'això, gràcies al fet que els joves professionals opten per estudiar també fora del país per millorar la seva tècnica i narrativa audiovisual.

Taula rodona amb realitzadors ebrencs
Durant estes gairebé dos setmanes, han passat per mónFILMAT pel·lícules i documentals com la premiada 'Ojos Negros', de Marta Lallana i Ivet Castelo, o 'Nuestro Tiempo', de Carlos Reygadas. Les projeccions són gratuïtes, a excepció de la d'este dissabte a la nit amb les projeccions a l'Òscar Palace amb el sopar. En el tram final d'este cap de setmana, seran els realitzadors ebrencs els que agafaran el protagonisme, com l'altra gran aposta del certamen. Així, per primera vegada, i al marge de les projeccions dels seus films, creadors com Marta Viña –que presenta 'Anne'-, Lucia Alemany –amb '14 anys i un dia'-, Manel Raga –amb 'Grbavica'-, Pau Itarte així Javi Arguz –'Recuerdos de Invierno- debatran, amb la crítica Marla Jacarilla de moderadora, sobre Cinema, paisatge i territori.
 
Miró ha destacat també que, més enllà de projectar els treballs i els realitzadors ebrencs, el festival també vol intensificar les relacions amb diversos punts del territori, com la projecció en esta edició de diverses pel·lícules al pati de l'escola Carles III de la Ràpita, en col·laboració amb el cine club del mateix poble, així com la programació del documental del mes en forma cinema a la fresca a Poble Nou del Delta. Els organitzadors del certamen creuen que, amb els actes previstos este cap de setmana, es podrien superar el miler d'assistents.