Els afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre comencen a detallar danys i desperfectes

Ela ajuntaments faciliten instàncies i amplien horaris d'atenció per recopilar la màxima informació abans de dissabte

La sra Rosa Piñol amb el formulari de danys que facilita l'Ajuntament de Flix
La sra Rosa Piñol amb el formulari de danys que facilita l'Ajuntament de Flix | ACN
Sílvia Altadill
01 de juliol del 2019
Actualitzat el 02 de juliol a les 10:54h
Els afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre han començat fer balanç dels danys que els ha ocasionat el foc. Els ajuntaments necessiten inventariar tots els desperfectes per arribar a la reunió de dissabte amb les administracions amb la relació exacta de tots els perjudicis de l'incendi. Un exemple és l'Ajuntament de Flix que ha posat, a disposició de tothom, un formulari específic sobre danys a conreus, edificis, maquinària i instal·lacions de reg. Per aquelles afectacions que requereixin reparacions urgents també es demana que es documenti amb fotografies. Ho recullen a les oficines municipals des d'aquest dilluns, en horari de matí però també de tarde.
 
Els afectats per l'incendi comencen a detallar danys i desperfectes mitjançant unes instàncies facilitades  per els ajuntaments.
 
És el cas de Flix on la regidora Norma Pujol ha explicat que avui dilluns comença " la tasca post-emergència " amb la recopilació de l'informació precisa de l'abast de l'incendi.L'alcalde de Flix , Francesc Barbero afirma que " és una tasca dura d'acollir a tots els veïns  i veïnes amb desperfectes a les masies i conreus i per això han habilitat les instàncies  específiques per cada ocasió.
 
Durant el matí , una trentena de persones ja han recollit el formulari. Este ha estat el cas de la Maria Rosa Piñol que ha perdut gairebé la majoria de plantació d'olivera i ametllers i també dues puntes de bosc d'una finca que té a Flix , de més de 10 hectàrees. Resideix a Vilanova i la Geltrú però este dilluns s'ha apropat a veure en quin estat havia quedat la seua propietat. "Està tot el magatzem de les eines cremat, no queda res a dins. La casa i la piscina, suposo que hi van tirar aigua, i s'ha salvat", ha celebrat.

"A veure si amb això –la petició d'ajuts- ens ajuden com a mínim a treure la llenya de la muntanya, que és el més feixuc". Ho ha dit amb el formulari a la mà però reconeixent que no té molta confiança en la resposta de les administracions. "La resta ho arreglarem nosaltres, tallarem de soca arrel les oliveres i esperarem que tornin a créixer", ha explicat. Treballaven la finca de manera no professional, per fer oli de casa i fins i tot s'havien construir un molí per premsar les olives. No confia que arriben grans ajudes de les administracions. 

Emocionada, amb llàgrimes als ulls, agraeix que no hi hagen hagut danys personals. "Va ser dur i esgarrifós i encara sort que no ens va agafar allí i no va agafar ningú, que amb l'extensió que s'ha cremat sembla fins i tot estrany", ha apuntat.