Els Bombers preveuen estabilitzar l'incendi de l'Ebre en les properes hores

Els equips d'extinció treballen ara per estabilitzar el foc, que afecta unes 6.000 hectàrees i crema des de dimecres, i avisen que les properes hores seran "crítiques"

Les hectàrees devorades per l'incendi de la Ribera d'Ebre
Les hectàrees devorades per l'incendi de la Ribera d'Ebre | ACN
Bernat Surroca / Aida Morales
29 de juny del 2019
Actualitzat a les 14:48h
Els Bombers avancen en les tasques d'extinció del devastador incendi de la Ribera d'Ebre, que ha afectat unes 6.000 hectàrees, després d'aguantar la vintena de represes que es van produir divendres. Esta matinada, després d'una nova nit de faena, han aconseguit perimetrar el foc per tal de poder-lo estabilitzar, a ser possible, esta nit. 

Esta és la previsió del cos de Bombers, segons l'última informació proporcionada este dissabte al migdia. L'inspector dels Bombers, Antonio Ramos, ha afirmat que ja es té l'incendi perimetrat al 100%, tot i que encara hi ha un 10% del foc actiu: "L'objectiu és poder arribar al final del dia amb el 100% de l'incendi estabilitzat".

Fins el moment, ha precisat, això s'ha aconseguit al flanc esquerre, mentre que als terços superiors del dret encara hi ha zones fora de perímetre. Durant la tarda, ha explicat, estes seran les "prioritats".

Tornen les hores critiques

Les properes hores, però, tornaran a ser critiques, segons ha recordat el conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha comparegut conjuntament amb l'inspector de Bombers.
La situació meteorològica d'este dissabte es torna a preveure "dura" i els cossos d'emergències es mostren prudents davant la possibilitat de represes. "No estarem tranquils fins a veure com evoluciona la tarda", han afirmat. 

Buch ha celebrat l'èxit de l'estratègia desplegada pels Bombers, i ha recordat que, mentre que ara s'ha treballat de forma defensiva, es preveu començar l'atac del foc properament: "Cada dia es van complint els objectius, i esperem i desitgem que en les properes hores els Bombers puguen tenir una tàctica molt més ofensiva per acabar matant l'incendi".

A més, ha afegit, a partir de les 19.00 hores s'analitzarà si es permet tornar temporalment a casa als veïns de les masies més allunyades del perímetre de l'incendi. En cap cas, però, se'ls permetrà passar-hi la nit.

Fins el moment, el SEM ha atès en les últimes hores 21 persones, 12 d'elles bombers afectats per la calor i per l'esgotament. Els dos efectius que van ser ingressats per un cop de calor aquest divendres a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre ja tenen l'alta mèdica. Hi ha també dos ferits lleus per un camió que ha bocat durant les tasques d'extinció de la nit. 

D'altra banda, les autoritats han modificat la prohibició de la sega després de les crítiques dels pagesos. Si bé dijous es va prohibir segar durant 48 hores pel risc d'incendi, ara es permet fer-ho entre les nou del vespre i les onze del matí, quan les temperatures baixen i disminueix lleugerament la possibilitat d'incendi. 
 

David Borrell, cap de Bombers, a la zona de l'incendi Foto: ACN


Treball intens durant la matinada 

Esta nit passada, s'ha treballat intensament al flanc dret nord per tancar el perímetre però la situació, este dissabte, amb previsions altra vegada de forta calor i temperatures disparades, fan preveure un migdia i una tarda de condicions "molt dures" al front de l'extinció i els comandament es mantenen prudents i sense abaixar la guàrdia perquè es podrien reproduir represes del foc com ja va passar este divendres. Al terç nord del flanc dret este divendres a la tarda hi va haver 20 revifades del foc. 

El dispositiu es manté amb 120 dotacions i 350 bombers després que es comencen a retirar els reforços de la nit. "Hem tingut diversos casos d'esgotament i bombers que han causat baixa. Es va decidir, de forma selectiva, prioritzar els objectius tàctics a assolir a la nit i fer-ho amb personal de refresc que ara es retira. Volíem donar impuls i d'una altra manera no s'hauria pogut aconseguir perquè totes les dotacions estan molt cansades", ha apuntat Borrell. 

D'altra banda, el conseller ha explicat que els ramaders podran tornar a accedir a les seves explotacions i finques per atendre els animals fins a mig matí.

Crides a la "màxima precaució"

Les autoritats insisteixen en la necessitat de mantenir la "màxima precaució" davant del "risc extrem" provocat per l'onada de calor. De fet, segons els Agents Rurals, hi ha risc extrem a un 15-20% del territori català i a la resta tot el personal es dedica exclusivament a la prevenció d'incendis.

Des de Protecció Civil mantenen la xifra de 52 persones evacuades, 44 d'elles a Flix, quatre a Bovera i quatre més a la Palma d'Ebre. Encerclar el foc i contenir-lo és la principal prioritat del cos d'extinció d'incendis que veu amb preocupació l'augment de temperatures d'aquest divendres i el vent de component sud.
 

Prohibicions en una situació d'excepcionalitat


El president del Govern, Quim Torra, va recordar dijous que Catalunya viu un moment "d’excepcional climatologia" amb una situació "crítica" al país. Per això, va demanar que tothom seguisca les mesures que els serveis d'emergències recomanen, així com que s'eviti qualsevol sortida a les muntanyes properes “amb caràcter general", en la línia de la decisió que aquest dijous s'ha pres. "Es tracta d’un tema de sentit comú; millor estar dins de casa en aquests moments per evitar riscos, per precaució, seguretat i seguir el que els professionals demanen”, va afirmar.

A estes zones, però, Torra va anunciar una nova prohibició d'accedir als massissos de les Gavarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes, a part de la serralada del Montsant, els ports de Tortosa i els Montsec. També es va prohibir la sega al país en les properes 48 hores, i va demanar “comprensió” als pagesos en aquest sentit. Així doncs, el president va voler enviar un missatge de “suport, agraïment i confiança” en especial als alcaldes i alcaldesses de tot el país, en concret de la Ribera d'Ebre, però també a tots els cossos de seguretat i emergències que actualment estan treballant de forma incansable.
 

Mapa de prohibició d'accés als massissos Foto: Agents rurals