Els Bombers aconseguixen perimetrar l'incendi de la Ribera d'Ebre

Els equips d'extinció treballen ara per estabilitzar el foc, que afecta unes 6.000 hectàrees i crema des de dimecres, i avisen que les properes hores seran "crítiques"

Les hectàrees devorades per l'incendi de la Ribera d'Ebre
Les hectàrees devorades per l'incendi de la Ribera d'Ebre | ACN
Bernat Surroca / Aida Morales
29 de juny del 2019
Actualitzat a les 8:42h
Els Bombers avancen en les tasques d'extinció del devastador incendi de la Ribera d'Ebre, que ja afecta unes 6.000 hectàrees, després d'aguantar les represes que es van produir divendres. Esta matinada, després d'una nova nit de feina, han aconseguit perimetrar el foc per tal de poder-lo estabilitzar.

"S'han assolit els objectius que ens havíem fixat per a la nit", han dit a través de Twitter. De cara a dissabte, es preveuen encara condicions climàtiques molt dures, amb temperatures molt altes, malgrat que no tant com divendres. "Les properes hores seran crítiques", han advertit els Bombers a través de Twitter.
 
Divendres hi va haver una vintena de represes del foc, especialment al flanc dret, que és el més complicat. Pel que fa al flanc esquerre, s'estan assolint els objectius determinats pels Bombers. A hores d'ara, treballen en les tasques d'extinció 350 bombers, dotze dels quals han hagut de ser atesos per esgotament, cops de calor i ferides. Dos efectius del cos que es desplaçaven amb un camió han resultat ferits quan el vehicle ha bolcat. 
 

David Borrell, cap de Bombers, a la zona de l'incendi Foto: ACN


Les autoritats insisteixen en la necessitat de mantenir la "màxima precaució" davant del "risc extrem" provocat per l'onada de calor. De fet, segons els Agents Rurals, hi ha risc extrem a un 15-20% del territori català i a la resta tot el personal es dedica exclusivament a la prevenció d'incendis.

Des de Protecció Civil mantenen la xifra de 52 persones evacuades, 44 d'elles a Flix, quatre a Bovera i quatre més a la Palma d'Ebre. Encerclar el foc i contenir-lo és la principal prioritat del cos d'extinció d'incendis que veu amb preocupació l'augment de temperatures d'aquest divendres i el vent de component sud.
 

Prohibicions en una situació d'excepcionalitat


El president del Govern, Quim Torra, va recordar dijous que Catalunya viu un moment "d’excepcional climatologia" amb una situació "crítica" al país. Per això, va demanar que tothom segueixi les mesures que els serveis d'emergències recomanen, així com que s'eviti qualsevol sortida a les muntanyes properes “amb caràcter general", en la línia de la decisió que aquest dijous s'ha pres. "Es tracta d’un tema de sentit comú; millor estar dins de casa en aquests moments per evitar riscos, per precaució, seguretat i seguir el que els professionals demanen”, va afirmar.

A aquestes zones, però, Torra va anunciar una nova prohibició d'accedir als massissos de les Gavarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes, a part de la serralada del Montsant, els ports de Tortosa i els Montsec. També es va prohibir la sega al país en les properes 48 hores, i va demanar “comprensió” als pagesos en aquest sentit. Així doncs, el president va voler enviar un missatge de “suport, agraïment i confiança” en especial als alcaldes i alcaldesses de tot el país, en concret de la Ribera d'Ebre, però també a tots els cossos de seguretat i emergències que actualment estan treballant de forma incansable.
 

Mapa de prohibició d'accés als massissos Foto: Agents rurals