«Avui aneu a sopar a casa, tots els entrepans que sortiran d'aquí aniran als Bombers»

El bar de la llar de jubilats de Vinebre ha estat un dels punts on estos dies s'han coordinats els voluntaris per proveir els Bombers

La Rosa Mari regenta el bar de la llar dels jubilats de Vinebre
La Rosa Mari regenta el bar de la llar dels jubilats de Vinebre | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
28 de juny del 2019
Actualitzat el 30 de juny a les 12:25h
Vinebre, és notícia tots els estius a les Terres de l’Ebre perquè és el punt del territori on s’assoleixen les temperatures més elevades, al voltant dels 40 graus. La zona de les piscines, imatge que cada any il·lustra estes informacions, s’ha vist desbordada estos dies per tot el desplegament que l’envolta, i és que aquí els Bombers han instal·lat el centre de comandament des d’on s’aborden les estratègies d’extinció de l’incendi que ha arrasat la comarca. Ambulàncies, camions i cotxes dels Bombers i dotacions de la Unitat Militar d’Emergències envolten tot l’espai, on també es troba una carpa habilitada per a periodistes.

Al poble, però, el centre neuràlgic estos dies ha estat el bar de la llar dels jubilats, a tant sols uns 100 metres de tot el desplegament mediàtic i d’emergències. Es un espai de trobada de tots els col·lectius del poble, regentat per la Rosa Mari Miró. Des d’aquí en els darrers dies han sortit centenars d’entrepans que han servit per alimentar els Bombers destinats en els punts propers del perímetre de l’incendi.

Dimecres, quan tothom va prendre consciència que el foc seria greu, des d’aquí van començar-se a organitzar per portar aigua i menjar als Bombers. “De seguida van vindre de l’Ajuntament a buscar aigua aquí al bar. Uns vam oferir aigua, un altre es va oferir per portar el carregament de botelles d’aigua amb el seu toro fins al camp de futbol. I llavors ja ens vam posar a disposició de l’Ajuntament per fer tot el que calgués. Clar, Vinebre és un poble molt petit, tots ens coneixem i el boca orella va córrer molt ràpid”, explica Rosa Mari Miró.

No van tardar en organitzar en un grup de Whatsapp, on ràpidament ja hi formaven part una cinquantena de persones. “A la mínima que fas una crida aquí apareix gent de totes les edats per ajudar en el que faci falta, des d’infants a gent gran. Ens sentim impotents, no hi podem fer més!”, afegeix Miró.
 

Una taula amanida per preparar els entrepans dels Bombers Foto: Sofia Cabanes



Entre aquest bar, l’altre bar de Vinebre i voluntaris de la Torre de l’Espanyol i Ascó, cadascú organitzats des dels seus pobles s’han anat coordinant per proveir els Bombers en tot allò que fos necessari. que també es van organitzar per fer entrepans va aparèixer un munt de gent aquí al bar. Hem fet un grup de whatsapp amb gent d’aquí el poble on hi som unes 50 persones i estem en contacte per organitzar-nos i ajudar.

“El primer dia va ser frenètic. Va vindre gent per sopar aquí al bar i els hi vaig dir ‘xiquets, avui aneu a sopar a casa. Tots els bocates que sortiran d’aquí han d’anar als Bombers’. Han passat les hores i gairebé no he vist les notícies”, relatava la Rosa Mari este dijous mentre sostenia una caixa plena d’entrepans que havia de sortir més tard cap al perímetre de l’incendi.

Passades les hores i amb els primers símptomes que la batalla contra l’incendi començava a guanyar-se l’ambient al bar de la llar dels jubilats començava a tranquil·litzar-se i ja, gairebé, semblava el d’un dia qualsevol: jubilats jugant al domino, parroquians fent la cervesa, joves del poble conversant a la terrassa,... i també alguns membres de la UME descansant del bullici del centre de comandament i que desentonaven enmig de l’ambient de poble.

Al tocar les 21:00 hores, però, la sintonia del TN va capgirar la realitat. De repent, tots s’apropen a la pantalla i algú apuja la veu a tot drap. Amb les últimes novetats sobre l’incendi tornen les cares de preocupació i d’impacte, en constatar l’avanç de les flames i la situació als pobles de la banda lleidatana. Les notícies que arriben els recorden que tardaran encara dies en recuperar la normalitat.
 

Gent del poble aplegada davant la tele per escoltar la última hora dels informatius Foto: Sofia Cabanes