Agents rurals estimen en 5.700 ha el perímetre actual de l'incendi de Ribera d'Ebre

El cos d'extinció d'incendis tem que l'augment de les temperatures i el vent no els serà ''favorable'', però, de moment, s'estan complint els objectius marcats

L'incendi a la Ribera d'Ebre, este 27 de juny
L'incendi a la Ribera d'Ebre, este 27 de juny | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
28 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:01h
Els agents rurals estimen que l'incendi que afecta des de dimecres a la tarda a diversos municipis de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues té un perímetre actual d'unes 5.700 hectàrees. Les autoritats han insistit en la necessitat de mantenir la "màxima precaució" davant del "risc extrem" provocat per l'onada de calor, que pot fer que les temperatures a la zona de l'incendi puguen arribar als 44 graus al migdia. De fet, segons els Agents Rurals, hi ha risc extrem a un 15-20% del territori català i a la resta tot el personal es dedica exclusivament a la prevenció d'incendis. Pels Bombers, d'altra banda, les properes hores seran crucials, per l'augment de les temperatures, i al migdia es preveu possibles revifades. Des de Protecció Civil mantenen la xifra de 52 persones evacuades, 44 d'elles a Flix, quatre a Bovera i quatre més a la Palma d'Ebre.

A hores d’ara, i segons han explicat els Bombers, l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre continua actiu, malgrat que s’estan assolint els objectius marcats. Tot i això, encara hi ha una part important al nord del flanc dret en una situació "precària".

Aquesta zona és abrupta i té "molt pocs camins d’accés", cosa que ha dificultat les tasques d’extinció. Els bombers han hagut de requerir l'ajuda de vehicles pesants que han obert vies d’accés i han ajudat a crear zones segures. 

Durant la nit el perímetre de l’incendi, segons Agents Rurals, no ha crescut. S'han cremat per ara unes 5.703,6 hectàrees. D'aquestes, 3.731,44 són de vegetació forestal, 1.937,17 agrícola i 34,99 de vegetació urbana.

Dijous es va aixecar el confinament de Bovera, però les autoritats no descarten que, en funció de les represes que sorgeixin, hi hagi noves restriccions. Fins al migdia, però, s'ha permès l'accés als masos on la situació és "mínimament estable" per intentar atendre el bestiar, sempre amb l'acompanyament dels Mossos d'Esquadra. 

Actualment hi ha 52 persones evacuades de diferents masos i masies, segons les dades de Protecció Civil. D'aquestes, 44 persones estan a Flix: 19 han dormit al gimnàs de l’Escola Enric Grau i Fontserè i la resta en cases de familiars o amics. També hi ha 4 persones evacuades a Bovera i 4 a la Palma d’Ebre.

Dispositiu 

En aquests moments, el dispositiu d’extinció hi treballen 350 efectius amb unes 120 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 270 efectius de l’UME i unitats BRIF. 
A banda, també comptem amb la col·laboració de les ADF de la zona i de guies de maquinària pesant de Castella la Manxa. 

Pel que fa als mitjans aeris, n'hi treballen 13, entre ells 4 avions del ministeri d'Agricultura i de Castella-la Manxa i València. 

També treballen 5 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), 3 d’elles de la Unitat d’Intervenció i Suport. A Maials, han reforçat amb una unitat del SEM 24h i han demanat obrir el Consultori municipal de Maials, que està donant atenció sanitària continuada. 

Fins ara, els serveis d'emergència han realitzat 9 atencions sanitàries, 2 de les quals han requerit trasllat a centres sanitaris, entre ells un Auxiliar d’Ofici Forestal.

En el dispositiu també hi ha 35 efectius dels Mossos d’Esquadra, treballant en el control dels accessos i vies tallades i en l’acompanyament dels veïns desallotjats, efectius del Cos d’Agents Rurals, de Protecció Civil, de les Policies Locals i de la Creu Roja i voluntaris.


INFORMACIÓ | La batalla contra el foc dóna perspectives optimistes 

Els bombers han assolit els objectius marcats aquesta nit treballant en la part nord del flanc dret, la part de l'incendi de Ribera de l'Ebre que aquest dijous progressava "activa", segons ha explicat a primera hora del matí el cap de la intervenció del cos de Bombers, Antonio Ramos. Tal com ha precisat, els agents del cos d'emergències hi han pogut col·locar "'punts d'emplaçament de vehicles" per poder treballar durant tot el matí en l'extinció d'aquest flanc, que es comença a contenir. Fins el moment s'ha pogut tancar la meitat del flanc dret i ja no queden fronts actius potents. El foc ha cremat més de 5.100 hectàrees, segons els Agents Rurals.

Encerclar el foc i contenir-lo és la principal prioritat del cos d'extinció d'incendis que veu amb preocupació l'augment previst de temperatures aquest divendres i el vent de component sud. Ramos preveu que "no serà favorable" perquè les ratxes de vent aniran "a favor" del flanc més complicat. Per tant, ha sentenciat, no es creu que l'incendi es pugui estabilitzar al llarg del dia d'avui.

Ramos també ha explicat que s'ha de veure com evoluciona el foc durant el matí per decidir si s'han de prendre mesures de confinament a algunes poblacions, una mesura que depèn, en part del vent. Pel cap de la intervenció, a més, encara és aviat per fer balanç de la superfície afectada i del percentatge de terreny agrícola, forestal ja que és un terreny "molt heterogeni" i hi ha moltes clapes entre conreus, boscos i zona arbrada. 

Pel que fa al bomber hospitalitzat per un cop de calor, Ramos ha explicat que "si tot va bé" en poques hores els equips mèdics diran que "està fora de perill". 

Durant la nit, aprofitant la remissió temporal del vent i la baixada de les temperatures, han treballat en l'extinció del foc 400 efectius, amb alguns avenços. Concretament, s’ha ancorat el perímetre a la carretera C-12 evitant d’aquesta manera el salt del foc cap a la zona d’Almatret i s’ha tancat la meitat del flanc dret per evitar l’obertura cap a la Bisbal de Falset i el Montsant. També s’ha estat treballant al cap de l’incendi amb l’objectiu de frenar-lo en zona de camps de conreus a Llardecans amb l’ajuda de tractors, cremes d’eixamplament i línies d’aigua. 

Malgrat que l’incendi no està estabilitzat, a hores d’ara, ja no hi ha fronts actius potents i s’ha aconseguit ampliar la presència d’efectius al llarg del perímetre. Així, els treballs d’extinció de l’incendi, malgrat les represes, la simultaneïtat d’incendis de dijous i la meteorologia extrema, han aguantat durant la nit i al llarg d’avui s’intentarà consolidar la feina assolida. 

No obstant això, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha alertat que aquest divendres l'onada de calor arribarà al seu moment més àlgid i ha recordat que no es pot baixar la guàrdia. A més, ha advertit que un altre incendi en qualsevol lloc del país també seria una complicació enorme. No obstant això, i tal com va recordar dijous al vespre, ha celebrat l'aixecament del confinament de Bovera (Garrigues) i Maials (Segrià) pels canvis en l'evolució de l'incendi.
 

Quim Torra, a la reunió dels responsables de l'operatiu d'aquesta tarda, per analitzar la situació de l'incendi de la Ribera d'Ebre Foto: ACN
 

Prohibicions en una situació d'excepcionalitat

El president del Govern, Quim Torra, ha recordat que Catalunya viu un moment “d’excepcional climatologia” amb una situació “crítica” al país. Per això, ha demanat que tothom seguisca les mesures que els serveis d'emergències recomanen, així com que s’evite qualsevol sortida a les muntanyes properes “amb caràcter general”, en la línia de la decisió que este dijous s’ha pres. “Es tracta d’un tema de sentit comú; millor estar dins de casa en estos moments per evitar riscos, per precaució, seguretat i seguir el que els professionals demanen”, ha afirmat. 

A estes zones, però, Torra ha anunciat una nova prohibició d’accedir als massissos de les Gavarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes, a part de la serralada del Montsant, els ports de Tortosa i els Montsec. També es prohibirà la sega al país en les properes 48 hores, i ha demanat “comprensió” als pagesos en este sentit. Així doncs, el president ha volgut enviar un missatge de “suport, agraïment i confiança” en especial als alcaldes i alcaldesses de tot el país, en concret de la Ribera d’Ebre, però també a tots els cossos de seguretat i emergències que actualment estan treballant de forma incansable.
 

Mapa de prohibició d'accés als massissos Foto: Agents rurals