El Deltebre Dansa, l'únic festival espanyol finalista dels Premis EFFE de l'Associació Europea de Festivals

El certamen és un dels 24 escollits d'entre més de 700 candidatures

Tres artistes en la anterior edició del Deltebre Dansa, al juliol del 2018.
Tres artistes en la anterior edició del Deltebre Dansa, al juliol del 2018. | Cedida
Redacció
28 de juny del 2019
En l'edició que la cita de les arts escèniques de les Terres de l'Ebre arriba als 15 anys, el Deltebre Dansa ha estat escollit com un dels 24 finalistes dels Premis EFFE que entrega l'Associació Europea de Festivals en col·laboració amb la Comissió i el Parlament Europeu. D'entre 715 candidatures presentades, el certamen és l'únic de l'Estat que opta a un dels cinc guardons que s'entregaran el proper 26 de setembre al Palau de Belles Arts de Brussel·les. El fundador i director del festival, Roberto Olivan, ha destacat l'arrelament al territori com a principal fita dels 15 de trajectòria. "Veure que el festival s'ha fet del poble i que el segell EFFE estigui reconeixent tot aquest treball és un orgull", ha assegurat.

La 15a edició del certamen oferirà una cinquantena d'espectacles entre el 8 i el 21 de juliol al bell mig del Parc Natural del Delta de l'Ebre, i atraurà 150 ballarins de més de 40 nacionalitats que participaran en les activitats de formació impartides per referents de la dansa i el circ contemporanis. 

La nominació als Premis EFFE, que s'entreguen cada dos anys, arriba després de rebre durant quatre anys consecutius el segell de qualitat del Festival EFFE de l'Associació Europea de Festivals. "Estem molt orgullosos que algú com el segell EFFE ens tingui tan en compte en aquesta nominació especial", ha afirmat Olivan sobre uns guardons que inclouen festivals de tot tipus d'arts escèniques, des de circ, cinema, música o dansa. Els 24 seleccionats, pel sol fet de ser-ho, ja disposen d'una làurea en el logotip del segell que acredita aquesta distinció. 

El Deltebre Dansa va ser valorat com el millor projecte cultural de Catalunya entre els anys 2015 i 2018 per part del Departament de Cultura. També ha estat considerat com un dels 25 exemples més rellevants de dansa per l'European Dancehouse Network.

"Tot el somni és la vida de Billy Elliot traspassada a Terres de l'Ebre. Sóc ballarí de base i no tenia l'accés normal que hi havia a Barcelona. Sortir de les Terres de l'Ebre, fer la meva carrera professional pel món i després tornar a casa i compartir tot allò que he pogut viure i experimentar arreu del món és tot un orgull", ha confessat el seu fundador, Roberto Olivares, Premi Nacional de Cultura 2014. L'objectiu del coreògraf era fer més accessibles les arts escèniques i possibilitar que els ballarins puguin desenvolupar les seues trajectòries professionals a Catalunya.

Assegura que l'ADN del Deltebre Dansa és el seu territori, la seua ubicació, un lloc on no hi ha infraestructures, i "des del no res construïm una ciutat concentrada en les arts escèniques". 

Este petit univers acollirà 200 persones que rebran cursos de formació per part de 26 professors, entre els quals destaquen el belga Tomislav English i el veneçolà David Zambrano. Després de la seva primera edició, l'any 2005, amb dotze assistents i cinc professors, el certamen s'ha consolidat com un punt de referència de les arts escèniques possibilitant l'intercanvi cultural i la integració en el paisatge. 

Espectacles destacats

La 15a edició del Deltebre Dansa oferirà un total de 48 espectacles de dansa i circ d'avantguarda. Hi destaquen la bailaora i coreògrafa Rocío Molina, la premiada companyia canadenca de circ Barcode Circus Company, la companyia granadina de circ Vaivén Circo, la parella grega-moçambiquesa de dansa Linda Kapetanea i Edivaldo Ernesto o la companyia de circ francesa La Contrebande.

Entre altres propostes de dansa contemporània, la catalana Laly Ayguadé Company s'endinsarà en la força del moviment amb 'Underneath' i l'australiana Lilian Steiner explorarà la fina línia entre l'honestedat i l'engany amb 'Siren Dance'. 

Per celebrar els 15 anys, l'organització vol posar èmfasi en els cursos d'iniciació i en la Creació Deltebre Dansa, un projecte que reunirà des d'arrossaires, gent amb discapacitats funcionals, nens, gent gran, i "tota la gent que és part de la vida normal" del territori i que fa que "les arts escèniques siguin encara més normal", ha explicat Olivan. "Els 15 anys mereixen molt un moment dedicat cap a la gent del poble", ha apuntat el ballarí. 

Unes 900 persones del territori i vingudes expressament per la cita ompliran cada nit durant dos setmanes la carpa del festival.