Torra fa una crida a la ciutadania per evitar nous incendis enmig l'onada de calor

En les properes hores s'extremaran les mesures | Els Bombers constaten que es tracta del pitjor incendi des de 1998

El president de la Generalitat, Quim Torra, des del centre de control ubicat a la Ribera d'Ebre
El president de la Generalitat, Quim Torra, des del centre de control ubicat a la Ribera d'Ebre | Montse Castellà
Sofia Cabanes
27 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:19h
El president de la Generalitat Quim Torra ha comparegut este matí des del centre de control de Vinebre des d’on es coordinen les tasques d’extinció de la Ribera d’Ebre on, segons les últimes dades, ja s’haurien calcinat 5.500 ha.

Torra ha fet una crida a tota la ciutadania “a atendre les instruccions i guies que s’estan donant, per part dels serveis d’emergència” i “també una crida a les responsabilitat i seguretat de tot el país”, per evitar que es pugui produir un nou incendi enmig d’aquesta onada de colar. El president ha avançat que en les properes hores es donaran a conèixer noves mesures a la població encaminades a evitar qualsevol risc d’incendi a Catalunya. “El que ens preocupa es que hi podés haver un incendi de les mateixes proporcions a Catalunya en aquests moments. Per això prendrem les màximes precaucions per a que això no passi”, ha refermat.

Així mateix, el president també ha agraït la tasca a tots els operatius que s’han desplaçat per a l’incendi: “Estem en mans dels millors professionals que tenim al país. Bombers, Agents Rurals, Mossos, Emergències, UME, que també ha vingut a ajudar-nos”.

Torra també ha explicat que la Generalitat s’ha posat en contacte amb els consolats dels països d’origen d’alguns dels evacuats, que són d’origen estranger. En total han sigut 41 les persones desallotjades, algunes de les quals han passat la nit a l'institut escola de Flix, habilitada expressament per la Creu Roja.

Per la seua banda, l'inspector cap de la intervenció dels Bombers, Antonio Ramos ha exposat les últimes xifres del foc. En total s’han calcinat ja 5.500 ha i hi treballen per parts dels Bombers 43 mitjans terrestres i 15 aeris. En nombre d’efectius, hi ha desplegades sobre el terreny 350 perones treballant en les tasques d’extinció. La UME hi ha desplegat 221 militars, 12 autobombes i tres vehicles nodrissa, dos Dozer i un helicòpter.

Segons ha explicat Ramos, l’estratègia passa ara per anclar el perímetre de l’incendi. El flanc esquerra és el que presenta menys dificultats perquè la carretera C-12 actua de tallafocs, per això tots els esforços se centren en el flanc dret, que té un potencial de 20.000 ha si no es controla. “Hi ha zones de vegetació i zones de cultiu. Això fa que l’incendi avanci d’una forma no homogènia i sigui difícil emplaçar els vehicles i línies d’extinció”.

Ramos ha insistit que la situació és la més greu des dels grans incendis que es van viure a Catalunya l’any 1998.